Сергій Бочковський: В день арешту мене примусили вдягти парадну форму

Сергій Бочковський: В день арешту мене примусили вдягти парадну форму

Перше інтерв’ю з людиною, яку в прямому ефірі призначили головним корупціонером уряду

В історії арештів та посадок українських високопосадовців цього року трапився безпрецедентний випадок. 25 березня вперше підозрюваного у корупції чиновника затримали під час засідання уряду. Такої «честі» удостоївся на той момент очільник Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський. Його «взяли» разом із заступником Василем Стоєцьким.

Ця спецоперація слідчих тоді шокувала всіх: подібне затримання в прямому ефірі відбувалось вперше. Чиновникам оголосили підозру, одягли наручники і миттєво звільнили з посад.

Щоб переконати всіх у необхідності такого незвичайного способу затримання глава МВС Арсен Аваков оприлюднив «неспростовні докази» афер керівництва ДСНС: банківські картки на ім’я Бочковського, а також документи, що свідчили про оформлення офшорної фірми. Радник Авакова, нардеп Антон Геращенко зі свого боку представив громадськості схему, яка показувала, як Бочковський та Стоєцький начебто виводили гроші в закордонні банки. Згодом міністр внутрішніх справ запевнив, що Бочковський гарантовано «сидітиме», хоча суд вирішив не тримати його у СІЗО.

Тим часом минуло два місяці, а розслідування справи Бочковського майже не зрушилось з місця. Погрози «посадити Бочковського» лишились на рівні декларацій. Депутат та радник міністра МВД Антон Геращенко, коментуючи «Главкому» хід розслідування, знову вдався до пафосних запевнень, що МВС та ГПУ тримають справу на контролі і покарання Бочковському не уникнути. Проте потім соратник Авакова вже не виключив, що гучна справа може завершитись нічим. «Зрозуміло, що Бочковський не визнає свою вину. Коли будуть зібрані всі докази, справа буде вирішена у суді. Але ж ніхто не може бути впевненим в чесності наших українських судів», - зробив красномовний натяк Геращенко.

Тим часом минулого тижня Печерський районний суд продовжив до 22 липня 2015 року запобіжний захід у вигляді застави у сумі 1 182 000 гривень для колишнього очільника Державної служби з надзвичайних ситуацій та його заступника.

Щоб умовити Сергія Бочковського - головного героя останнього найгучнішого корупційного скандалу - на інтерв’ю, знадобилось чимало часу. Спочатку підозрюваний взагалі не реагував на запити. Трохи згодом почав відповідати, але на інтерв’ю не погоджувався. Запропонував, щоб на всі питання відповів його адвокат Ігор Люсікович Федоренко. Проте, на саму зустріч з «Главкомом» юрист не очікувано привів і свого підзахисного.

Розмова записувалась в адвокатському об’єднанні, яке знаходиться в солідному бізнес-центрі, неподалік від Київського апеляційного адміністративного суду. Чекати на адвокатів та підзахисного довелось майже дві години. Очевидно, що до пізнього вечора Бочковський і команда захисників вирішували, в якому форматі спілкуватись з пресою.

Спочатку з’явився адвокат, який повів журналіста плутаними коридорами бізнес-центру. Він зупинився перед невибагливими дверима, за якими був схований просторий сучасний офіс, з приймальнею, привітною секретаркою та багатьма кабінетами. Не дивлячись пізній час, життя в адвокатській конторі, що опікується долею Бочковського, кипіло. На дивані в приймальні сиділи два кремезні хлопці в ділових костюмах – чи то охоронці, чи то клієнти. По коридору з заклопотаними обличчями снували працівники.

Адвокат завів журналіста в невеликий темний кабінет з мінімумом меблів, де й довелось чекати ще 15 хвилин. Потім Федоренко повернувся і запросив до іншої кімнати, де вже сидів Сергій Бочковський та адвокат його заступника Стоєцього, Ігор Енгель.

Якщо юристи були вдягнені по-діловому, то їх підзахисний, здавалось, зробив все, аби його розпіарену постать в парадному мундирі та наручниках тепер ніхто не запримітив. На Бочковському була простора трикотажна футболка, вільні спортивні штани, легкі мокасини.

З моменту затримання та хвороби, яка начебто трапилась у Бочковського після арешту, наш герой не втратив своєї міцної статури. Однак Сергій Станіславович був не в гуморі.

Під час інтерв’ю Бочковський затято повторював, що він «чесний офіцер», який за 11 місяців «сумлінної праці не мав часу на корупцію». Колишній чиновник поскаржився, що робота в ДСНС дозволяла йому спати всього лише по 3-4 години на добу, а родина, бувало, його тижнями не бачила дома.

Підозрюваний стверджує, що справу проти нього сфальсифікували, проте хто саме – говорити відмовляється. При цьому і колишній очільник ДСНС, і його заступник Стоєцький стверджують, що роблять все, аби повернутись на посади. Адвокати вже готують позов до суду з приводу незаконного звільнення Бочковського, а по його заступнику в одному з судів слухається справа щодо поновлення на роботі.

Бочковський, не звиклий до незручних запитань, під час розмови був напруженим, іноді – різким, скутим у висловах. На виручу йому приходили адвокати, які брали на себе юридичні пояснення, підкреслювали, що корупційні схеми, до яких нібито причетний підзахисний, були сфальсифіковані.

Коли розмова добігла кінця, Бочковський зітхнув з полегшенням та відразу пішов. На запитання журналіста, за який кошт наразі живе безробітний екс-чиновник адвокат парирував контрзапитанням. «А ви б що робили, якби вас звільнили з роботи?».

«Бочковський - не сирота!», – всміхнувся адвокат Федоренко та хутко в товстій підшивці документів знайшов копії паспортів стареньких батьків свого підзахисного. «Дружина в нього приватний підприємець, так що не пропаде!», - зробив висновок юрист.

Пане Сергію, вже минуло два місяці, як трапився гучний скандал на засіданні Кабінету міністрів. Вас звинуватили в корупційних схемах із закупівлею паливно-мастильних матеріалів і прямо в залі засідань одягли наручники. На якому етапі зараз знаходиться розслідування вашої справи?

Цими справами займаються адвокати, які захищають мої інтереси. Хочу зразу сказати, що голова Державної служби з надзвичайних ситуацій і закупівля пального… Ну, можна ще сказати, що я пожежні машини заправляв. За 11 місяців моєї роботи, роботи мого заступника, всієї команди – в нас не було часу на корупцію. Ми займались переселенням людей із зони АТО, знаходили їм помешкання, організовували гуманітарні місії. Також ми займались гуманітарним розмінуванням. Це теж не наш обов’язок, бо робота по розмінуванню сучасних боєприпасів – не входить в компетенцію ДСНС, ми займаємось лише боєприпасами минулих війн. Ми спали по 3-4 години! Яке пальне?!

Тим не менш, міністр МВД Арсен Аваков показував банківські картки, оформлені на ваше ім’я, також документи, які свідчили про оформлення офшорної фірми. А депутат Антон Геращенко публікував докази того, що ви та ваш заступник Василь Стоєцький виводили гроші в закордонні банки.

Я не є фахівцем в банківській сфері. Але скажу, що банківські картки… Я пам’ятаю такі часи, коли Приватбанк на вулицях роздавав ці картки. Для того, щоб ця картка була дійсною, потрібно розписатися на ній, розписатися у договорі. Ті пластикові картки, які показував Аваков, – не більше ніж шматок пластику. Я жодним чином не маю до цього відношення.

То на якому етапі розслідування?

В розмову втручається адвокат Федоренко.

Адвокат: Розслідування на незрозумілому етапі. За понад два місяці слідчими не отримано будь-яких нових доказів у справі стосовно обвинувачення, пов’язаного з розкраданням коштів з використанням зазначених карток, за яким Бочковського Сергія Станіславовича було затримано в прямому ефірі. Все, що було на час вирішення питання про арешт, залишилося незмінним. Будь-яких нових матеріалів, що стосується зазначених обставин ні нам, ні суду при вирішенні процесуальних питань, слідчими не було пред’явлено.

Видео: ICTV

Тоді прокоментуйте схему Антона Геращенко.

Адвокат Федоренко: Ось в чому полягає "схема":

1. Під квадратиком з написом «Державна служба з надзвичайних ситуацій» у схемі Геращенка розуміються три підприємства ДСНС - це два невеличких загони в Донецьку та області і один - в Чернігівській області, простіше кажучи, окремі рядові пожежні частини, які проводили самостійно тендери для закупівлі палива для своєї діяльності.

2. Згідно до опублікованої паном Геращенком схеми, зазначені підприємства сплачували кошти за паливо постачальниками, які виграли тендери: на схемі зазначений один з них – ТОВ «Юкойл». У публічних виступах високопосадовців було зазначено, що нібито тендери проведені всупереч законодавства, та з виключенням з торгів учасників з більш низькими цінами. Слідство ці обставини не підтвердило. Інформація про виключення з торгів учасників, які пропонували більш низькі ціни є недостовірною.

3. Згідно до змісту зазначеної схеми Геращенка, ТОВ «Юкойл», на підставі агентського договору перераховувало кошти іноземній компанії «FEVRIER INC» . Позначка 20% свідчить, з публічних коментарів високопосадовців, про нібито розмір «відкату» за закупівлі. Саме підставі зазначеної схеми визначена сума збитків у обвинуваченні Бочковського – 20% від суми тендерів, без будь-якої перевірки реального руху коштів.

4. Далі зазначена фірма «FEVRIER INC», згідно схеми, нібито мала договір з іноземною фірмою «APPLY GENERATION», у якої нібито відкриті рахунки в банку Кіпру, та видано картки на ім’я Бочковського та Стоєцького. Розмір перерахувань між зазначеними іноземними фірмами мав би становити 13,5% від суми державних закупівель в підприємств ДСНС (знову ж таки відповідно до схеми).

Під час розбирання зазначеної ситуації встановлено, що вартість пального за закупівлями є ринковою, а не завищеною, що підтверджується довідкою уповноваженого державного органу.

Зазначене підприємство «Юкойл» ніколи не мало відносин з іноземною компанією «FEVRIER INC», не укладало договорів, не перераховувала їй ніяких коштів. Договори від «Юкойл», на які посилається слідство, підписані невідомою, а, можливо, і від імені вигаданої особи, та завірені підробленою печаткою, яка суттєво відрізняється від офіційної печатки підприємства. Відсутність будь-яких розрахунків ТОВ «Юкойл» з іноземною компанією «FEVRIER INC» також підтверджена довідками банківських установ. У правовій державі цього було б більш ніж достатньо, щоб закрити справу.

З приводу карток, та документів іноземної компанії про її нібито належність Бочковському та його колезі. Все це суцільна підробка. Всі документи, у яких зазначено про належність фірми Бочковському, пластикова картка, сертифікати завірені підписом невідомої іноземної особи, прізвище якої навіть не зазначено. Жодних документів або інших даних про обізнаність про це Бочковського немає, фізичної можливості оформити такі документи він не міг.

Замість його прізвища могли бути зазначені будь-які прізвища, вигідні замовникам цієї підробки. Це ж стосується і карток. Вони не пов’язані з будь-якими реальними рахунками, по ним не відбулося і не могло відбутися будь-яких операцій. Такі картки, як правило виготовляються банком на підставі листа іноземної компанії, але їх активація відбувається після ідентифікації банком власника картки. Такої ідентифікації не було і про існування картки Бочковський дізнався лише після затримання.

Саме ці факти стали підставою того, що 27.03.2015 р. при першій спробі ініціювати арешт, в суді прокурор попросив повернути клопотання про арешт слідчому без розгляду. Адже саме на ці обставини він (слідчий) посилався у свої коментарях.

Ви вважаєте, що міністр внутрішніх справ міг дозволити собі озвучити такі звинувачення, якщо все сказане вами відповідає дійсності?

Цікавим є те, що міністр внутрішніх справ демонстрував 25 березня 2015 року зазначені картки та документи, одночасно з повідомленнями про початок обшуку, на якому ці картки будуть знайдені в приміщеннях ДСНС. Цікаво, правда, як таке можливо.

Бочковський: це була фальсифікація!

Після затримання у вас не було змоги задати всі питання Авакову та Геращенко?

Адвокат Ігор Федоренко: Ні, а навіщо? Вони ж не особи, які проводять розслідування, і за законом не мають права втручатися у слідство. Рішення у справі має прийняти слідчий з прокурором або суд.

То скажіть прямим текстом звідки взялись ті банківські картки, які показував Аваков?

Адвокат Ігор Федоренко: Цікаве питання. На мою думку, перший, хто мав би його офіційно задати – це слідчий під час розслідування. І надати протокол допиту міністра з цього питання як доказ до суду, якщо картки були отримані легальним шляхом. Але цього не відбувається. Не допитані також і народні депутати, зокрема Мельничук, за підписом якого була подана до МВС заява з описом вищезазначеної схеми та копій договорів, які будуть виявлені у міліціонерами під час обшуку в ДСНС лише через 2 дні… Можливо депутат їх надав міністру? Я сподіваюсь, що слідство зацікавиться цими обставинами та встановить істину.

Пане Сергію, вже пройшло два місяці з тих пір, як вас затримали, де ви проживаєте зараз?

Я живу в селі Рожни Броварського району на провулку Хутірському, 27. Я чітко виконую всі вимоги слідства. Я дуже законослухняна людина. Я під заставою (1,2 млн грн. – «Главком»). Якщо я порушу заставу, значить, назад в тюрму.

Як часто вам доводиться ходити до слідчих на допити?

Досить часто.

Двічі на тиждень, тричі?

Не рахую. Це багато разів на тиждень. Від одного до трьох разів на тиждень доводиться ходити.

Які враженні від спілкування зі слідчими?

Я не катав істерику. Я себе поводив гідно. Ну наділи кайданки… як наділи так і зняли. Якщо людина не винна, то чого їй боятися? Розберуться. Я в цьому впевнений.

Відомо, що спершу ви трохи часу були в СІЗО. Скільки днів там провели?

Дві доби я був у СІЗО. Але перед цим я був в одиночці 6 діб в Ізоляторі тимчасового тримання МВС.

Як вам умови в цих закладах? Повідомлялось, що у вас після СІЗО начебто погіршилось здоров’я, що з вами трапилось?

Я - сумлінний офіцер - отримав таке… Здоров’я значно погіршилося.

Які саме проблеми?

Це медична таємниця, не хотів би про це говорити. Тиск піднявся та інше було…

Ваш колега Василь Стоєцький, який також був з вами затриманий. Також ходить на допити, як і ви?

Я не знаю.

Як це, ви не спілкуєтесь?

Іноді. Він в Києві також.

Юридичний радник Ігор Енгель: Стоєцький нещодавно був в Адміністративному суді, де слухається справа про його поновлення на роботі.

Тобто його ще й можуть поновити в ДСНС?

Ігор Енгель: Повинні поновити.

Кого ви тоді вбачаєте зацікавленим в тому, щоб вас публічно затримали, порушили цю справу?

Адвокат Федоренко: судом розглядається питання про порушення кримінальної справи за фактом подання завідомо неправдивої заяви про вчинення злочину Бочковським. Сподіваюсь, що найближчий час така справа з’явиться в ГПУ. Хотілось би, що розслідування цієї справи здійснював слідчий орган, незалежний від МВС, про те рішення буде приймати прокуратура, чи залишити у себе чи комусь передати. У нас є беззаперечні дані, які свідчать про те, що всі ці документи, на яких описана ця схема, повністю сфальсифіковані.

Давайте говорити відверто. Посудіть, як це виглядає зі сторони: сам міністр внутрішніх пред’являє докази, його радник Антон Геращенко публікує схему, а ви кажете що ви невинні…

Я не знаю, хто такий Антон Геращенко. Пам’ятаю, що в приймальні був собі такий грубий дядько, який був радником (міністра, - «Главком») чи щось інше. Пред’являти обвинувачення можуть тільки процесуальні органи, слідчий. Навіть не міністр.

Чому тоді вас затримали таким чином, саме під час засідання уряду, на очах у високопосадовців і журналістів?

Спитайте у тих, хто затримував. Затримував підполковник Бут, він одягав мені кайданки.

Ви ж маєте теж думку з цього приводу.

Прийде час і поділюсь. Зараз ще час не прийшов. Зараз я чітко виконую ті вимоги, які на мене поклало слідство.

Була гучна заява-обіцянка Авакова, що Бочковський та Стоєцький точно сядуть. Невже міністр кидав би слова на вітер?

Адвокат Федоренко: з точки зору закону це є не досить коректно. Корупціонером та крадієм може рахуватися той, хто отримав вирок. Навіть суддя, отримавши повністю розслідувану справу, не може та і не має права казати, чи буде обвинувачений сидіти у тюрмі. Він це може зробити тільки у вироку, повністю розглянувши справу за встановленою процедурою. А заявляти, що людина злочинець на третій день слідства …

І все ж, якщо міністр каже слова «Вор будет сидеть, а вы что думали», то це, мабуть, означає наявність беззаперечних доказів?

Адвокат Федоренко: ми не можемо коментувати слова міністра. Як юрист, можу сказати, що це не відповідає вимогам закону. Слова Авакова не відповідали вимогам Конституції, якою встановлена презумпція невинності.

Чому тоді Аваков обіцяв звернутись до ФБР для розслідування «схем Бочковського»?

Адвокат Федоренко: Єдине пояснення цьому може бути, що одна з компаній по тим підробленим договорам, які були підкинуті в кабінет, має американську реєстрацію. Ми в відкритому реєстрі через інтернет знаходили американську компанію з такою назвою, але в неї була інша адреса, ніж зазначена в документах обвинувачення.

На яких підставах ґрунтується ваша інформація про те, що «договори підкинуті»?

Бочковський: Ці документи були підкинути під телевізор, на видному місці. Ви вважаєте, що це місце для зберігання документів?

Адвокат Федоренко: Був дзвінок перед затриманням Бочковському та Стоєцькому, щоб вони були в парадній формі. Вони цю форму дуже рідко вдягають. От вони і одягли парадну форму з усіма нагородами.

Бочковський: Дзвінків було три з Кабміну, навіть перепитали: ви точно вдягли?

Аваков та Геращенко не єдині, хто вас звинувачував. Депутат Єгор Соболєв неодноразово казав, що Бочковський платив чиновникам з ГПУ за «кришування» своїх схем.

Папі Римському я також платив.

А якщо серйозно?

Адвокат Федоренко: Якщо він (Соболєв, - «Главком») був безпосереднім свідком, то має прийти до прокуратури та дати офіційні свідчення.

Бочковський: я ніколи ні в кого не брав ніяких коштів, а тим паче, їх не передавав.

Пан Стоєцький вже намагається поновитись на посаді заступника ДСНС. Ви теж маєте реальне бажання повернутись туди, де на вас одягли наручники?

Я думаю, що я повернуся на свою посаду. Згідно з чинним законодавством. Там далі – прийму рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: