Московський патріархат приватизує Почаївську лавру

Московський патріархат приватизує Почаївську лавру

Регіонали віддають архітектурні пам’ятки УПЦ МП

Народні депутати від Партії регіонів Дмитро Шенцев та Юрій Бут зареєстрували у Верховній Раді законопроект №9105, за яким майновий комплекс Почаївської лаври виключається з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Цим же документом регіонали доручають Кабміну за місяць передати все майно лаври у власність релігійної громади чоловічого монастиря УПЦ Московського патріархату.

Почаївська лавра – одна з найяскравіших архітектурних та історичних перлин України. Монастир за свою історію кілька разів переходив від православних до греко-католиків, і в кінці-кінців опинився під юрисдикцією УПЦ Московського патріархату. На початку 90-х там вирувало справжнє силове протистояння. Тодішній настоятель - Митрополит Яків намагався піти під юрисдикцію Київського патріархату. Зараз все майно лаври передано в безоплатну оренду громаді монастиря Московського патріархату, але включено до переліку об’єктів культурної спадщини, що не підлягають приватизації під номером 672/0.

Почаївська лавра стала справжнім оплотом російського православ’я на Західній Україні. Навіть на виборчих дільницях регіону під час останніх президентських виборів Віктор Янукович отримував небувалі як для Галичини результати. Простий приклад, - коли «Главком» намагався зв’язатися з представниками лаври, всі, хто піднімали слухавку, розмовляли російською мовою, а української навіть не розуміли.

Не склалися стосунки у Почаївської лаври і з керівництвом Тернопільської обласної ради. Ще в 2003 року лавру за рішенням Кабміну Януковича виключили зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника і передали в оренду УПЦ МП до 2052 року. Кілька років тому облрада намагалася забрати всі пам’ятки архітектури у громади УПЦ Московського патріархату назад. Навіть до Президента України з таким проханням зверталися.

Та й зараз місцеві депутати усіляко намагається перешкоджати аж занадто активній «господарській діяльності» Почаївської лаври. Чого варта нещодавня відмова облради дати лаврі гірничий відвід на власне добування піску. Ситуація взагалі дивна – монахи самі налагодили видобуток корисних копалин, а тепер намагаються це узаконити.

Попри все, ситуація дійшла до певної рівноваги. Ініціативи місцевих свободівців компенсує обласна та київська влада. Проте нова хвиля протистояння навколо Почаївської лаври іде з Києва.

Автори законопроекту все пояснюють просто – відновлення порушених прав православної церкви. «Проект розроблено в зв’язку з необхідністю відновлення порушених прав Церкви і соціальної справедливості та поверненням у власність релігійної громади Почаївської Свято-Успенської Лаври Української Православної Церкви (МП) культових споруд, що належали їй на правах власності, але за часів радянської влади були відібрані і передані у державну власність», - йдеться в пояснювальній записці до документу.

В парламентському комітеті з питань культури і духовності, який визначений профільним для законопроекту Шенцева та Бута, вже заговорили про те, що ініціатива регіоналів підсобити УПЦ МП – це провокація.

«Це дикий провокаційний документ, внесений народними депутатами Шенцевим та Бутом. Це вписується в поведінку сьогоднішньої влади. Ви ж знаєте, що в Переяславі-Хмельницькому Московський патріархат захопив Михайлівську церкву, ровесницю Десятинної. З «Києво-Печерської лаври» викидають майстерні і музеї. Зараз вони замахнулися на ще одну святиню. Почаївська лавра є в списку об’єктів, які належать державі та не підлягають приватизації. Якщо цю унікальну лавру вилучать із переліку, то через деякий час її просто передадуть Московській церкві», - розповів «Главкому» глава комітету Володимир Яворівський.

На його думку, при бажанні коаліція без проблем ухвалить закон, але він зробить усе можливе, аби максимально відтягнути голосування.

«Ми будемо робити все, щоб заблокувати його прийняття. Зрозуміло, що наш комітет його не схвалить, я в цьому не сумніваюсь. Але ж це не бар’єр для влади. Все одно документ винесуть на розгляд сесійної зали, і якщо буде вказівка Януковича, то його проголосують. Поки не можу сказати, коли комітет розгляне питання, але буду робити все, аби затягнути його розгляд. Кажу вам про це відверто. Будемо використовувати свої важелі впливу на ситуацію», - заявив бютівець.

На жаль, сьогодні автори законопроекту Шенцев та Бут для коментарів були недоступні. Проте «Главкому» вдалося зв’язатися з головним регіоналом Тернопільщини, нардепом Орестом Муцом. Він завжди намагався максимально згладжувати ситуацію навколо Почаївської лаври, і навіть зараз виступив проти її приватизації.

Спочатку пан Муц не зовсім правильно зрозумів питання, і запевнив, що ніякої приватизації не буде. «Скажу вам так, це все рівно, що зареєструють законопроект, що не можна приватизувати Верховну Раду. Почаївську лавру ніхто не збирається приватизувати, і ніхто її не буде приватизовувати. Якщо Дмитро Олексійович Шенцев має більше інформації, і є загроза приватизації, то я буду двома руками підтримувати цей законопроект», - заявив регіонал «Главкому».

Але коли ми уточнили, що його колеги самі пропонують приватизувати Почаївську лавру, після невеликої паузи, змінив свою думку.

«Давайте я почитаю документ, а потім щось буду говорити», - сказав він. «Але ж ви щойно говорили, що не буде приватизації», - зауважив «Главком». На що Орест Муц ще раз повторив, що має почитати законопроект. Що ж, це його право, але буде дуже дивно, що після «читання» він буде вже за приватизацію.

Представники Московського патріархату, як і очікувалось, теж за приватизацію.

«Я вперше чую про таку ініціативу. Церковне майно не може бути приватизовано, воно має бути церковним. Було б доречно, аби УПЦ отримала статус юридичної особи, а вже потім все церковне майно має перейти до церкви. Воно не може бути приватизоване приватними особами», - розповів протоієрей Георгій Коваленко, прес-секретар Предстоятеля УПЦ.

Але одразу зауважив, що отримати у свою власність місцева громада УПЦ МП хоче.

«Інша справа, якщо майно Почаївської лаври буде передаватися у власність монастирю. Якщо йдеться, що майно буде передано у власність монастиря, то такий крок ми схвалюємо. Громада монастиря зареєстрована як юридична особа, і цей монастир може отримати власність», - резюмував представник УПЦ МП.

Ще зарано говорити про перспективи дітища Шенцева та Бута й чи буде команда зверху за нього голосувати. Останні подібні випадки у Верховній Раді, коли регіонали імпровізували і пропонували надати УПЦ МП податкові пільги, закінчувалися провалом. Можливо, і цього разу Януковичу вистачить розуму дати червоне світло приватизації Почаївської лаври. З одного боку, перед виборами воно може принести електоральні бонуси Партії регіонів, але ж градус напруги в тій же Тернопільській області підскочить до неба.

Та й не тільки в Тернополі. В Києві політики всіх мастей також не пропустять нагоди попіаритись на чутливому церковному питанні. Часи бійок за церкви і патріархати пройшли, але все ще може повернутись. Хто може передбачити, як відреагує та ж «Свобода» в Тернополі, і чи не переростуть заочні суперечки в силові? Епопея з червоними прапорами закінчилася львівськими бійками, приватизація Почаївської лаври може закінчитися кровопролиттям у Тернополі. Невже владі треба повторення сценарію?

Хоча, коли рейтинг Партії регіонів падає нижче плінтуса, провокації і зіткнення навколо церковних питань – це те, що треба. Що може бути кращим, ніж кадри бійок націоналістів з якимись православними братчиками або православними бабцями? Та же й з кров’ю. Так можна прекрасно накрутити східного виборця, пояснивши, що націоналістична зараза на заході вже добирається і до найсвятішого.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: