Занепокоєння світу щодо Тимошенко. Реакція Росії

Занепокоєння світу щодо Тимошенко. Реакція Росії

Побиття Тимошенко стало інформаційною бомбою в Європі

Занепокоєння світу щодо Тимошенко. Реакція Росії

Побиття Тимошенко стало інформаційною бомбою в Європі

Якщо ще тиждень тому польські мас-медіа інформували свою аудиторію про долю Юлії Тимошенко чи Юрія Луценка з помітною втомою і якоюсь зневірою щодо кардинально-позитивного перелому у цій справі, то вже вчорашнє повідомлення захисника Тимошенко Власенка про голодування його підопічної спричинило вибух інформаційної бомби.

Скажімо, навіть позавчорашня публікація поважного польського Ньюсвіка про те, що чоловік Тимошенко звернувся з листом до керівників США, Німеччини та Росії, аби ті унеможливили загибель його ув’язненої дружини, справила менше враження аніж учорашні події.

В той час, коли на вівторковому пленарному засіданні Верховна Рада опереточно «боролась» за призначення нового уповноваженого з прав людини в Україні, усі без винятку польські мас-медії друкували матеріали про нелюдське ставлення до Тимошенко у Качанівській колонії. А вже ввечері, під час перегляду більшістю поляків та українців супердраматичного матчу поміж Барселоною та Челсі у півфіналі Ліги Чемпіонів, Польска Агенція Пресова (РАР) розмістила повідомлення із красномовним заголовком «Занепокоєння світу щодо Тимошенко. Реакція Росії», текст якого наводжу дослівно:

«Німеччина та Франція занепокоєні станом здоров’я колишнього прем’єр – міністра України Юлії Тимошенко, яка здійснює голодування у в’язниці, протестуючи проти «політичних репресій». Росія вважає, що Київ гарантуватиме Тимошенко її права.

Керівник Міністерства закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле у вівторок висловив «глибоке занепокоєння» з приводу здоров'я Тимошенко та її голодовування, про яке вона повідомила через адвоката.

«Ми продовжуватимемо тиснути на українську владу, аби Тимошенко була забезпечена адекватна медична допомога», - сказав міністр у своїй заяві.

Берлін, як інформує AFP, останніми тижнями дуже переймався тим, щоб Тимошенко, яка продовжує скаржитися на болі у спині, змогла лікуватися в німецькій клініці.

Із заяви французького МЗС, випливає, що українська юстиція розглядає справу колишнього прем’єра, керуючись політичними мотивами. Про це у вівторок сказав пресі речник МЗС Франції Бернард Валеро. Він наголосив, що Париж занепокоєний станом здоров’я Тимошенко.

Зокрема пригадавши, що минулого тижня представник Франції з прав людини Франсуа Зімере знову не отримав дозволу на побачення з ув’язненою Тимошенко, бо на думку представників Качанівської колонії, він немав необхідних дозволів від пенітеціарної ситеми України.

Не забарились з реакцією і у Москві. Стосовно справи Тимошенко вчора висловилося МЗС РФ. Воно оприлюднило російську позицію з якої випливає, що Москва дуже розраховує на те, що українська влада вживе усіх необхідних заходів для забезпечення Тимошенко повного здійснення її прав.

«У Москві з тривогою сприйняте інформаційне повідомлення про погіршення стану здоров’я, перебуваючої в ув’язненні, колишнього прем’єр – міністра України Юлії Тимошенко, котра потребує термінової медичної допомоги» - йдеться у повідомлення російського МЗС»

P.S. Якщо коротко підсумувати перші реакції Європи та Росії щодо голодування Юлії Тимошенко, то не важко спрогнозувати сплеск активності в ЄС, а незабаром і у США в справі посилення політичного та економічного тиску на Київ.

В цьому контексті також очевидно, що розглядатимуться більш жорсткі кроки стосовно президента Януковича, який не лише став заручником спровокованої ним ситуації, але, схоже, й остаточно втратив будь-які перспективи реабілітації в європейському та світовому демократичному товаристві.

За матеріалами польських медій переклав та підготував Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: