Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Навчання «Захід-2017» - гібридна війна за Балто-Чорноморський простір

Навчання «Захід-2017»

Після провалу «русской вєсни» в Україні 2014 року - втрата контролю Москви над Білоруссю буде означати остаточний, безповоротний і юридично оформлений крах ідеології «євразійства» та доктрини «русского міра»

Стратегічні навчання «Запад-2017» окреслюють нову військово-політичну доктрину РФ щодо Білорусі та Балто-Чорноморського простору загалом. Те, що видно вже зараз:

1. Легенда навчань показує, що йдеться про моделювання всеохопної політичної кризи в регіоні. Військова фаза навчань - по суті завершальна. Тобто симулюються не тільки бойові дії, а і весь спектр політичних, економічних, дипломатичних, пропагандистських дій.

2. Ключова політична ідея навчань - у разі спроби змінити зовнішньополітичний курс Білорусі Москва буде відповідати повномаштабним військовим втручанням. Включно із нанесенням авіаударів по політично нелояльних містах та інфраструктурі і аж до використання ядерної зброї проти потенційних «агресорів».

3. Фабула навчань відкрито говорить про загрозу «білоруського Майдану» та повстання західних регіонів Білорусі під виглядом «Вейшнорії». Але водночас це і не дуже тонкий натяк самому Лукашенку - якщо раптом він захоче круто змінити політичиний курс.

4. Максимальне педалювання теми «Союзної держави» Росії та Білорусі - це ідеологічна підготовка «м'якого аншлюсу» і сигнал Лукашенку, що політичний ресурс Білорусі для геополітичного маневрування вичерпаний. Москва ставить питання про повну підпорядкованість Мінська собі.

5. Гібридна окупація Білорусі та «м'який аншлюс» під декораціями «Союзної держави» - це спосіб РФ заблокувати перспективу створення Балто-Чорноморської співдружності та утвердження зони постійної напруги для північного кордону України, країн Балтії та Польщі.

6. Після провалу «русской вєсни» в Україні 2014 року - втрата контролю Москви над Білоруссю буде означати остаточний, безповоротний і юридично оформлений крах ідеології «євразійства» та доктрини «русского міра». Це остання соломинка імперії.

7. Українська політика в Балто-Чорноморському має ставати все більш активною та формотворчою. Без цього перемоги не буде.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: