Дмитро Понамарчук Президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола  

Президент світу

22 червня – день народження Геннадія Йосиповича Удовенка. Сьогодні йому 86 років.

Геннадій Удовенко був звільнений президентом Кучмою. Попри те, що на той час Геннадій Удовенко був президентом 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (1997-98). Це безпрецедентний випадок – коли міністр закордонних справ усувається з посади, коли перебуває очільником ООН.

Кучма шантажував Удовенка: або він міністр, або депутат. Удовенко обрав депутатство, бо це була пропозиція Вячеслава Чорновола – стати третім номером у списку Народного Руху України на виборах 1998 року. Геннадій Удовенко мовчки стерпів приниження з боку президента Кучми, щоб не псувати імідж України.

Кандидатом у президенти Геннадій Удовенко від Народного Руху стає у травні 1999 року, коли обраний головою Руху.

Суперники Геннадія Удовенка з табору розкольника Руху Юрія Костенка влітку 1999 року розповсюдили «компромат», щоб відібрати відсотки на користь Костенка. Нібито Геннадій Удовенко навмисно їхав (пересів) окремо від Вячеслава Чорновола трагічної ночі 25 березня 1999 року. Цинічну брехню підхопили кучмівські газети та засоби інформації иншого кандидата, генерала КҐБ Євгена Марчука.

Насправді все було куди простіше. До Києва поверталися з Кіровограда опівночі. Машини їхали просто по домах. Вячеслав Чорновіл та Геннадій Удовенко жили за різними адресами. Тому сиділи в різних автах. «Пежо» з Геннадієм Удовенком відставало, бо було старим, і там сиділо чотири чоловіки. «Тойта» з Вячеславом Чорноволом була новенькою й мала трьох пасажирів. Під КамАЗом вона опинилася першою.

У Миколаєві з ініціятиви Руху установили меморіяльну дошку з нагоди візитів президента 52-ї сесії Ґенеральної Асамблеї ООН Геннадія Удовенка у 1998 році та инших роках.

Помер Геннадій Удовенко 12 лютого 2013 року.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: