Єгор Соболєв Народний депутат 8 скликання

Клептократи зіпсували свято запуску е-декларування

Отже, вимога закону до всіх посадовців розкривати доходи і майно своєї родини через Інтернет набула чинності.

Але клептократи зіпсували свято. Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України поставила під сумнів надійність програмного забезпечення, за допомогою якого ці дані будуть заповнюватися посадовцями. А державне підприємство Українські спеціальні системи не готове забезпечити надійну роботу серверів, де збиратимуться ці дані.

Що це означає? Що Президент/міністр/народний депутат, який зараз заповнить свою електронну декларацію, зможе уникнути відповідальності за брехню в ній. Ми передбачили в законодавстві, що помилки розміром від 300 тисяч гривень каратимуться за Кримінальним кодексом, у тому числі позбавленням волі на два роки із забороною бути на держслужбі.

Але тепер кожен викритий клептократ зможе сказати в суді: «Та це не я, це комп`ютер наплутав. Держспецзв`язок попереджав же ж».

Як зіпсувати свято клептократам?

1. Для початку кожному з нас згадати, що ВСІ БЕЗ ВИКЛЮЧЕННЯ ухвалені нами антикорупційні закони зустрічали і зустрічають шалений саботаж. Від відкриття власників автомобілів до роботи Антикорупційного бюро, чиїх співробітників почали брати в заручники і катувати підозрювані прокурори.

Але КОЖНОГО РАЗУ ЦЕЙ САБОТАЖ ВДАВАЛОСЯ ЛАМАТИ, коли ми разом з громадськими організаціями, журналістами та справжніми громадянами об`єднували зусилля. Тому наше завдання як суспільства в найбижчі дні - без зупинки питати у Президента, Уряду і лідерів Парламенту, чому дірка для клептократів збережена.

2. Наскільки пояснюють експерти, насправді великих проблем в програмному забезпеченні немає. Тому як тільки тиск суспільства стане потужним - все одразу запрацює. На четвер я скликаю екстрене засідання нашого парламентського комітету з протидії корупції. В наших стінах це законодавство було створене і ми зобов`язані від імені громадян контролювати його виконання. На засідання я запросив керівництво Агенції із запобігання корупції, яке відповідальне за створення системи електронного декларування; Держспецзв'язку, де цю систему визнали ненадійною; «Українських спеціальних систем», де дані мають зберігатися; і компанії-розробника. Безумовно, ми також уважно вислухаємо Коаліція «Декларації під контролем», яка є мотором громадського контролю за прозорістю майна посадовців.

3. До виправлення ситуації я особисто не буду подавати декларацію, щоб не покривати створену клептократами дірку. Я її заповнив ще в березні (дивіться попередній пост). Пропоную іншим колегам по Парламенту, найвищим посадовцям Уряду та Адміністрації Президента вчинити так само. Декларацію заповнити, оприлюднити, але у визнану ненадійною систему не надсилати. Закон дає нам 60 днів.

4. Декларації тих посадовців, які будуть подані до виправлення ситуації, і помилки в яких не можуть бути доказами в суді, я пропоную прискіпливо вивчити самім. Саме для цього ми іншим законом відкрили реєстри землі, нерухомості та автомобілів.

В нашому комітеті таке вивчення точно буде. І ми домагатимемося звільнення кожного посадовця, брехня у декларації якого буде виявлена.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: