Геннадій Ткачук Народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики

Що впливає на геополітичній вибір Януковича

Вчора Президент Віктор Янукович заявив, що переговори з МВФ про надання кредиту виявилися безрезультатними

Вчора Президент Віктор Янукович заявив, що переговори з МВФ про надання кредиту виявилися безрезультатними: «Ми серйозна європейська країна, а МВФ каже: «Підніміть тарифи для населення, заморозьте заробітні плати і пенсії» і так далі. Я на це ніколи не піду», - зазначив президент.

Такі заяви дуже дивують. Або Янукович за 10 років перебування на найвищих державних посадах так і не зрозумів чого саме вимагає МВФ і якою є його функція, або – швидше за все – в черговий раз вдався до дешевого популізму і дезінформації громадськості.

МВФ - це міжнародна фінансова установа, яка пільговими кредитами допомагає своїм країнам-членам вирішити певні фінансово-економічні проблеми. Серед функцій Фонду важливе місце належить нагляду за політикою країн-членів щодо дотримання зобов'язань згідно зі Статутом МВФ. Свої кредити МВФ надає за дуже низькими відсотковими ставками, і для кожної країни, в залежності від її політичного і економічного стану, фонд висуває певні вимоги для надання кредиту.

МВФ - це не звичайний комерційний банк, в який можна запросто прийти і під заставу майна отримати позику. Він також не видає гроші на проїдання і розкрадання. Спочатку фонду треба довести, що кошти будуть витрачені ефективно. Якщо, наприклад, країна хоче отримати кредит для переходу до накопичувальної пенсійної системи, потрібно довести що фінансова підтримка фондом пенсійної реформи призведе до зниження навантаження на державний бюджет. Але там не дадуть грошей просто на покриття дефіциту державного бюджету – взамін там будуть вимагати певних реформ, які оздоровлять державні фінанси.

«Підняття тарифів для населення» – це дуже примітивна трактовка вимог МВФ. Справа в тому, що сьогодні значна частина житлово-комунальних тарифів знаходиться нижче рівня собівартості. Потім цю різницю в тарифах держава компенсує підприємствам через державний бюджет. Цей нерозумний механізм працює так, що все одно населення сплачує за тарифи сповна, але через держбюджет. Фактично це призводить до того, що бідні сплачують за багатих, а за споживачів житлово-комунальних послуг платять ті хто їх не споживає. Тобто, держава утримує занижені тарифи за рахунок низьких пенсій та соціальної допомоги. В результаті від компенсацій з держбюджету більше всіх виграють ті, хто споживає більше ресурсів. Сьогодні в Україні сільські бабусі і дідусі із своїх пенсій відшкодовують витрати на опалення величезних квартир олігархів у центрі Києва.

В минулому році через держбюджет бідні компенсували багатим 15 млрд грн. (до речі, рівно стільки Янукович і Азаров збираються витратити на Євробаскет-2015). МВФ каже: приведіть тарифи до нормального економічного рівня, але задійте інструменти адресного соціального захисту для тих, хто цього потребує. Тобто, не робіть бюджетну діру в 15 млрд гривень, а напряму через механізм субсидій компенсуйте бідним високі тарифи. Має існувати не лише економічна доцільність, але й соціальна справедливість. Хай ті що можуть платять, а тим хто не може – допомагайте. Але ми не будемо давати кредит на цю діру, бо вона робить бюджет непрозорим і незбалансованим, - кажуть в МФВ. Там також розуміють, що каламутна схема прокачування тих 15 мільярдів через бюджет дозволяє оточенню Януковича і Азарова добре нагріти руки (чи не тому їх не задовільняють умови МВФ?)

Зверніть увагу, президент не розповів для чого він хоче отримати кредит. Але всім зрозуміло, що ці кошти потрібні для перекриття гігантської діри, яку утворив в бюджеті бездарний уряд Азарова. Напевне, під час переговорів з МВФ Януковичу пояснювали, що коли немає чим платити пенсії, не беруть кредит на їх підвищення. Напевне, на тих переговорах йому пояснювали, що з таким проваллям у бюджеті держава не має права витрачати 15 млрд грн. на проведення Євробаскету і братися за організацію зимових Олімпійських ігор. Можливо, Януковича розлютили запитання з боку МФВ про те скільки в бюджеті-2014 збираються витратити на майданчики для гелікоптерів, дороги до мисливських угідь, на пільги та медичне обслуговування високопосадовців тощо – і чи не збираються нарешті ці багатомільярдні витрати скорочувати.

Так, МВФ під «забезпечення» своїх кредитів вимагає непопулярних заходів, які стосуються збалансування бюджету. Певна річ, ці заходи потребують затягування пасків (хтось винайшов інший спосіб?), яке Янукович хоче представити народу як несправедливі вимоги МВФ. Насправді, ця організація цілком логічно хоче мати справу із платоспроможною країною, яка не краде, живе за статками і здатна повернути борг. Що в цьому дивного? Це не проблема МВФ - яким чином держава зробить свій бюджет збалансованим, але він вправі запитати про це. Коли ви позичаєте кошти жебраку – хіба вам не цікаво, чи зможе він їх повернути? І що вам спаде на думку, коли почуєте від цього жебрака, як йому погано живеться через те, що ви вимагаєте від нього йти працювати а не пропивати ці кошти?

Заява Януковича про «несправедливі вимоги МВФ» виглядає ще більш дивною на фоні заяви Путіна про те ще українські підприємства заборгували Росії 30 млрд. доларів. Якщо умови, на яких уряд Азарова бере короткі позики в російських комерційних банках, справедливі, чому їх не позичають там знову, а замість цього звинувачують в несправедливості МВФ?

Рано чи пізно ми дізнаємося секрети запозичень російських коштів – як це сталося із таємницями зрадницьких Харківських угод. Втім, суть звинувачень, які Янукович висунув в бік МВФ перед самим самітом у Вільнюсі, лише підкріплює підозру, що геополітичній вибір Україні для нього є лише питанням «коротких» грошей, які допоможуть йому здійснювати популістську соціальну політику в останній рік перед президентськими виборами.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: