Саїд Ісмагілов Муфтій Духовного управління мусульман України УММА

Як мусульмани України мають ставитися до карантинних заходів

Муфтій мусульман України шейх Саід Ісмагілов

«Якщо ви дізнаєтесь, що десь з’явилась чума, то не їдьте туди, а якщо ви вже опинились там, то не виїжджайте звідти»

Шановні мусульмани! Шановні брати і сестри!

Всевишній Аллаг сказав у Священному Корані: «І не вбивайте самих себе! Воістину, Аллаг Милосердний до вас!» (4:29).

Цими словами Всевишній Господь забороняє людям вбивати самих себе, в тому числі й піддаючи себе небезпечним ризикам, що можуть призвести до смерті. Ми з вами опинились перед загрозою поширення коронавірусу, що може завдати великої шкоди здоров’ю та життю людини. В таких випадках Іслам, що є милістю для світів, наказує віруючим бути максимально обережними, та вжити всіх необхідних заходів, щоб не піддати себе загрозі інфікування коронавірусом.

Мусульманський світ не вперше стикається з вірусними епідеміями, достатньо згадати, що в 19-му столітті ціла серія епідемій чуми та холери призвела до того, що по декілька років поспіль не здійснювався Хадж у Священну Мекку. Карантинні заходи довели свою ефективність ще за часів пророка Мухаммада (мир йому!), що сказав: «Якщо ви дізнаєтесь, що десь з’явилась чума, то не їдьте туди, а якщо ви вже опинились там, то не виїжджайте звідти».

Це настанова саме карантинного характеру, і мусульманам не просто дозволено, а є навіть обов’язковим у разі поширення інфекційних хвороб молитися вдома, та не відвідувати мечеті навіть у Священний місяць Рамадан. Тому в більшості мусульманських країн зараз мечеті зачинені, і впроваджений жорсткий карантин, щоб люди молились вдома, і не поширювали хворобу, збираючись разом, в тому числі й в культових спорудах. Це абсолютно дозволена та прийнятна норма з точки зору ісламського богослов’я, адже життя та здоров’я людей є важливішими, ніж спільні молитви в часи поширення хвороб.

Тому закликаю вас, шановні браття і сестри, до завершення спалаху інфекції, не піддавати себе ризику, не відвідувати мечеті та інші релігійні установи, та молитись вдома, дотримуючись норм карантину.

Я абсолютно впевнений, що ми гідно пройдемо це випробовування, і незабаром епідемія коронавірусу буде подолана, обмеження будуть зняті, та ми знову зберемось в мечетях прославляти Всевишнього Аллага, та дякувати йому за позбавлення нас від цієї небезпеки!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: