Костянтин Боровой Російський політик

Україні загрожує російський сценарій: на що сподівається Кремль

Путін
Фото: EPA/UPG

Як Україні не перетворитися на аналог путінської Росії

Кремль спробує вплинути на вибори 2019 року в Україні за допомогою корупційних та економічних інструментів. Разом із тим, українській владі варто утриматися від порушень принципів демократії, якщо вона не хоче, аби Україна пішла шляхом РФ.

Мені здається, що Кремль цілком влаштовує нинішній стан нестабільності в Україні. Думаю, теперішня владна група його влаштовує. Я розраховую, що в досить складній для нинішньої української влади ситуації їй вдасться зберегти не стільки себе, скільки демократію в Україні. Небезпека дуже серйозна.

Дуже високим є бажання контролювати ЗМІ, виборчий процес. І в Україні теж є досвід використання механізму фальсифікації виборів. Влада розуміє, що їй треба піти, зберігши свободу слова і виборче право громадян. Чи не стане вона використовувати свої можливості, щоб завдати шкоди демократичному процесу в Україні? Небезпека дуже серйозна.

Я суджу, дивлячись на ЗМІ, які багато в чому вже контролюються Києвом і часто побоюються бути незалежними ЗМІ, торкатися тем, які можуть дратувати владу.

Товарообіг між Києвом і Москвою зростає, незалежно від військових дій. Здається, за рік він зріс удвічі. Багато [українських] олігархів фактично збагачуються на можливості торгівлі з Росією і окупованими нею регіонами, зокрема з Кримом. Всі спроби громадянського суспільства якось впливати на цей процес натикаються на дуже серйозний опір українських спецслужб.

Українські спецслужби - це взагалі окрема тема. Вони в нинішніх умовах намагаються стати політичною силою, як це було в Росії наприкінці 1990-х років, впливати на політичний процес і ЗМІ. У Росії це закінчилося приходом спецслужб до влади. І дуже висока небезпека, що те ж саме може статися і в Україні. Коли спецслужба заявляє про небезпеку замахів на українських журналістів (мається на увазі справа Аркадія Бабченка) і про це не знає навіть представник в ООН, це свідчить про те, що вона почала самостійну гру. І це проявляється не тільки в інформаційній галузі, а й в економічній - в останніх областях економічної діяльності, що залишилися прибутковими, спецслужби контролюють процес і є учасниками такої діяльності.

Не думаю, що в контексті виборів Кремль концентрується на особистості Юлії Тимошенко або когось іншого - він концентрується на всіх відразу, намагається на всіх чинити сильний вплив. Єдиний політик, проти якого зараз бореться Кремль, - це Міхеіл Саакашвілі. В Путіна просто руки починають тремтіти під час виступів, коли він говорить про Саакашвілі.

Все інше - більш-менш керовано, в тому числі й Кремлем. Основні політичні сили контролюються через корупційні олігархічні інструменти. Кремлю не обов'язково домовлятися з конкретними політиками - достатньо домовлятися з цими олігархами. Я знаю абсолютно точно, що вибори в Україні контролюються Кремлем через спецслужби РФ і економічні інструменти. Кремль влаштовує цей стан справ і він намагається його зберегти. У цьому сенсі багато політиків, які намагаються протидіяти політичній конкуренції, побічно захищають завдання Кремля.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: