Василь Костицький Голова Нацкомісії з питань захисту суспільної моралі

Кадри вбивства в «Каравані»: моральний аспект

Чи коректно повели себе деякі ЗМІ, оприлюднивши запис вбивства в ТРЦ «Караван»? На це питання я можу відповісти декількома тезами.

Чи коректно повели себе деякі ЗМІ, оприлюднивши запис вбивства в ТРЦ «Караван»? На це питання я можу відповісти декількома тезами.

По-перше, народ має право знати. Засоби масової інформації реалізовують право народу на те, щоб знати, що відбувається в житті. Тому, коли ми у Комісії з питань моралі виробляємо якісь свої прохання і рекомендації до засобів масової інформації, ми ставимо наступні кілька умов:

1. Ми просимо засоби масової інформації, щоб вони показували такі кримінальні сюжети так, щоб при цьому не демонструвати рецепти скоєння злочину.

2. Ми просимо, щоб при демонстрації таких сюжетів не показували обличчя, не давали адреси жертв скоєних злочинів, особливо насильницьких, особливо сексуальних, щоб потім у людей не виникало проблем, що хоч виїжджай за межі того міста, де ти живеш.

3. Ми просимо, щоб при цьому не показували розчленованих трупів, жахів крупним планом для того, щоб не шокувати людей, особливо з урахуванням того, що дуже часто такі передачі діти дивляться. І це дуже негативно впливає на них, шокує.

4. Не потрібно демонструвати матеріли, що можна розцінювати, як смакування насильства.Тому що, інколи люди, які через насильство здійснюють якісь, навіть позитивні, вчинки, перетворюються у кумирів, особливо для молоді.

Соціологічні дослідження у Києві показали, що молодь якраз найчастіше таке і хоче дивитися, і кожен десятий школяр Києва зараз, це просто небезпечна вже інформація, готовий вчинити насильство. Тому що вони це бачать в засобах масової інформації.

І тому, з одного боку, виступаючи категорично проти будь-якої цензури, за свободу слова і інформації, творчого самовираження, свободи підприємницької діяльності засобів масової інформації, з іншого боку, я кажу, давайте будемо пам’ятати про те, що четверта влада це не тільки право, але і обов’язок. Ми вимагаємо від державної влади відповідальності, тому нормально, що четверта влада теж бере на себе соціальну відповідальність. Це ті наші чотири прохання, які в принципі абсолютно без шкоди для діяльності ЗМІ можна врахувати.

Не може бути безмежної свободи слова. Завжди межа є свободи, є право іншої людини.

Справа в тому, що Комісія з питань захисту суспільної моралі оцінює інформаційну продукцію після того, як вона вже оприлюднена. І якщо я буду казати, що це можна показувати, а це ні, це і буде цензура. А ми цензурою не займаємося. Ми тільки за заявою даємо висновок про те, чи вже в оприлюдненій продукції, раніше оприлюдненій, була

Наразі до нас звернень з приводу демонстрації кадрів убивства в Каравані не було.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: