Партія влади буде боротися за більшість без комуністів

Деякі партії запланували з’їзди на в найближчі дні.

Деякі партії запланували з’їзди на в найближчі дні. 61 стаття Закону про вибори дозволяє політичним силам за 12 днів до виборів змінити список, а також зняти людей, яких вони висунули в округах. Тому такі з’їзди - це можливість звести рахунок з тими, хто не задовольняє інтереси партійного начальства.

Але це ще не все. Такий з’їзд можна використати як піар акцію, щоб нагадати про себе, зробити якусь сенсаційну промову, яка б надала певного поштовху кампанії. Ми бачимо, що компанія «Батьківщини» буксує і вона втрачає підтримку. Можливо, вони підуть на проведення з’їзду саме для активізації своєї кампанії.

Та головне, як мені видається, це вирішення долі тих членів списку або членів партії висунутих в округах, які мають проблеми з керівництвом партії.

Думаю, що кандидати між «Ударом» і «Батьківщиною будуть» узгоджені лише в тих округах де є очевидна перевага одного з кандидатів. Там де обидва кандидати мають приблизно рівні шанси домовитись буде майже не можливо, хіба що якщо там якісь відступні придумають чи щось подібне, але буде надзвичайно складно.

Є певні кандидати від партій в округах, які можливо платили якісь гроші в партію, щоб їх висунули. Тепер партійні лідери розуміють, що ці кандидати програють, і тому вони можуть зняти їх з виборів, навіть попри те, що сам кандидат відмовиться. Якщо це самовисуванець і його підтримує партія, то тоді партія нічого з цим зробити не може. Якщо кандидата висунула партія в окрузі, то на з’їзді можна вирішити цю проблему шляхом зняття цієї людини. Можливо, буде кілька таких випадків, так вони продемонструють бажання партії йти на зустріч об’єднанню.

В мене є сумніви в точності інтерпретації, але згідно з останніми опитуваннями, до 20% людей, які не визначились. І таких людей більше на сході-півдні, ніж на заході-центрі із зрозумілих причин. За ці голоси буде йти боротьба. Частина їх просто не піде на вибори. З певним випередженням Партія регіонів отримає приблизно третину голосів, а от хто на другому місці, а хто на третьому сказати важко. Приблизний паритет є у двох опозиційних проектів і теж я не думаю, що вони можуть отримати більше ніж 20 відсотків кожна. Тому якихось несподіванок очікувати не можна. Було б звичайно сюрпризом, якби пройшла Королевська. Останні дослідження не дають відповіді на це питання, але теоретично це можливо. Адже 20% досі не визначились. Скоріш за все проходить «Свобода».

Я думаю ми знову отримаємо те саме відтворення поділу України на дві половини. Одна голосує за так би мовити українську Україну, а друга за російську. І от з великою точністю мають ті самі відсотки. Біля 47% буде мати й одна і інша Україна. Ну а мажоритарні округи змістять це на користь партії влади. Тут я також не очікую якихось несподіванок.

Партія влади буде боротися за більшість без комуністів і це теоретично можливо. А 300 голосів з комуністами – малоймовірно. І не тільки з комуністами, але й тими, які погодяться працювати з владою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: