Олексій Мельник Співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки центру Разумкова

Армія зруйнована. Навіщо купувати танки?

Українські збройні сили вже рік живуть без стратегії розвитку.

Українські збройні сили вже рік живуть без стратегії розвитку. Це означає, що вони щось роблять, виконують якісь плани, але є всі підстави говорити про нецільове використання коштів. Це не стосується зарплат, чи харчування солдат. Проблема стосується закупівлі озброєння, сценаріїв навчання. Навіщо купувати танки, якщо через три роки ми прийдемо до висновку, що вони Україні не потрібні.

Окрім цього існує велика проблема з соціальним забезпеченням військовослужбовців. Стимулів з боку держави до служби в збройних силах і сумлінного виконання обов’язків надзвичайно мала. Найстрашніше те, що перспективи тільки погіршуються. В бюджеті на 2013 рік не закладені кошти на вирішення найнагальніших питань українського війська.

Для світу не є секретом ситуація зі збройними силами України. Для чого збройні сили потрібні? Коли був конфлікт з Росією з приводу острова Тузла, проліт ланки літаків, демонстрація сили спрацювала як аргумент на переконання, що Україна має серйозні наміри захищати свій острів. Навіть в країнах НАТО, де є гарантія колективної безпеки, у випадку агресії країна захищається власними силами, а потім до неї приходить допомога.

Є й інші потреби: техногенні катастрофи, стихійні лиха, прикордонні конфлікти, боротьба з піратством. Україна може забезпечити безпеку своїх моряків, які ходять під чужими прапорами? Очевидно, що ні. Україна може тільки надати літак чи підрозділ. Є ще й миротворчі операції, які додають міжнародного авторитету, це також дає перспективи отримання економічних дивідендів.

Керівництво держави бачить загрози безпеці переважно у внутрішній сфері. Досягнення стабільності будь-якою ціною може вилитися у надзвичайно високий рівень нестабільності. Нічого погано у великій кількості поліцейських в принципі немає. Один з принципів роботи поліції – це присутність, це дає відчуття безпеки. Результати соціологічних досліджень центру Разумкова показують, що більше третини громадян бачать небезпеку у вигляді міліціонера, менше третини – захисника. Отже, проблема не в тому, що їх багато, а в тому, що суспільство не бачить в них захисту. Це результат того, що всі бачать як вони розганяють мирні демонстрації, як захоплюють виборчі дільниці. Це не є нормально. Військовий бюджет залишається незмінним, а витрати на прокуратуру, міліцію з кожним роком зростають. Тут виникає питання, чи є у нас зовнішні вороги, чи влада боїться своїх власних.

В якій зараз функціональній готовності збройні сили? У зверненні президента до Верховної Ради зазначено, що наразі збройні сили обмежено готові. Коли мені, людині, яка провела 20 років у збройних силах, кажуть «обмежено готові», хочеться знати на скільки обмежено. Якщо у переліку десяти завдань ми готові до дев’яти, а до одного не готові, то це не страшно. На сьогодні не можна сказати на скільки готові, але за моєю інформацією складається враження, що це обмежено на стільки, що з 10 завдань збройні сили можуть виконати тільки якесь дев’яте і десяте, які є не першочерговими. Можна навести слова колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка про те, що збройні сили зруйновані, а особовий склад деморалізований.

Якщо дивитися об’єктивно, то позаблоковість Україні шкодить. Однозначно краще бути членом систем колективної безпеки, ніж не бути.

Сьогодні, 6 грудня в Україні відзначається День Збройних сил України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: