Михайло Ведмідь військовослужбовець

Скільки насправді коштують російські ракети

Старі радянські ракети які були підняті зі зберігання, навіть в нормативному значенні не коштують нічого
фото з відкритих джерел

Економіка війни працює трішки по-іншому, ніж економіка мирного часу

Побачив вчора цікаву оцінку Forbes Ukraine, що росіяни витратили $760 мільйонів за дві години на обстріл української інфраструктури, з розрахунку:

  • 55 крилатих ракет Х-101 х $13 млн = $715 млн;
  • 22 зенітні ракети до С-300 * $2 млн = $44 млн;
  • 1 авіаційна ракета Х-59 + 5 БПЛА різних типів = близько $1 млн.

Я сам після Кримського мосту писав про «найдорожче нічого в історії», і дійсно – викинути $760 мільйонів за дві години це досягнення!

Тільки, на превеликий жаль, ці цифри для нас не значать нічого, бо реальна вартість обстрілу дорівнювала $0 (нулю доларів США)…

Бо економіка війни працює трішки по-іншому, ніж економіка мирного часу. І для ворога вся зброя, яку передали міністерству оборони росії, була списана в момент передачі. Її немає і не коштує вона більше нічого.

Крім того, старі радянські ракети які були підняті зі зберігання, навіть в нормативному значенні не коштують нічого (або незначні суми), бо були створені іншою державою (хоча одне хло досі вважає, що то не так).

Загалом зброя під час війни взагалі не має економічної вартості, бо держава, яка воює, може припинити платити зарплати конструкторам та робітникам; може припинити сплачувати комунальні послуги; може зобов’язати постачальників працювати в борг; може виймати мікросхеми з пральних машинок, куплених за рахунок невиплати пенсій; просто може почати красти технології, запчастини та сировину – може зробити все, що принесе перемогу. Бо перемога все спише, а поразка – тим паче.

Але є інша вартість, не економічна, а політична! І саме політичною вартістю обраховуються поставки дронів з Ірану та снарядів з КНДР, та й потенційні поставки озброєння з Китаю, теж буде вартувати росії політичних поступок, а не грошових коштів (навіть якщо оплата живими грошима буде).

Так і для нас байдуже відносна вартість кожної ракети для ворога! Для нас важливіший інший розрахунок, наприклад: 55 крилатих ракет Х-101 випущено – 44 Х-101 збито = 11 влучань в житлові будинки та критичну інфраструктуру, тобто 20% результативності, а значить не можна сказати, що вони витратили умовні $715 млн зовсім даремно.

Але!

20% влучань на восьмий місяць війни, це мало порівняно з 80% перших днів, а значить ми перемагаємо!

Поступово, крок за кроком змушуємо ворога припинити платити зарплати конструкторам та робітникам; припинити сплачувати комунальні послуги; зобов’язати постачальників працювати в борг… а значить платити за ракети не грошима, а зменшенням рівня життя еліт та пересічних громадян; регіональною фрондою та здачею геополітичних інтересів!

Ми впевнено зменшуємо відсоток влучань, а тому політична вартість кожної ракети для ворога зростає!

Так переможемо!!!

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: