Великодні зайці на столичній Софіївській площі: фольклор чи фейклор?

Великодня виставка на Софійській площі у Києві. 5 квітня 2018 року
Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Згадалося: чому бідні, бо дурні; чому дурні, бо бідні.

Софіївська площа заставлена розмальованими зайцями. Організатори виставки дали пафосну конференцію, похвалилися супер ідеєю. 
На моє питання у фб: яке стосування це має до українського Великодня, вони, організатори, відповіли, що європеїзують Україну. (Правда? - саркастично запитую я)...

Поруч з Софією є і виставка великих мальованок, які організатори вперто і безграмотно називають писанками, формуючи фейклорні суспільні уявлення замість того, щоб популяризувати фольклорні. 

Майстри, які знають традиції, бережуть їх, популяризують, поширюють, і заробляють саме на традиціях, теж долучаються до продукування фейклору. Запитували і їх чому вони це роблять? Відповіді вражають: бо для розпису зайців організатори дають фарбу, її більше, ніж треба для одного зайця. А зекономлену фарбу можна використовувати для чогось справді мистецького. Чим не привід для сюжету «ТСН вражає?)»
Згадалося: чому бідні, бо дурні; чому дурні, бо бідні. 

Але питання не в майстрах, а в тому, що ми, навіть в умовах війни, не навчилися цінувати своє, не визначилися з пріоритетами і цінностями. І продовжуємо міняти свої нематеріальні цінності на фарбу, гречку і т.і. Перетворюємо сакральне свято на тріумф споживацтва. 
Намагалася говорити про це не публічно, публічно, писала пости і блоги. Але одноДУМЦІВ не багато - Olena IvanovskaНеля Куковальська та Івшина Лариса. Може, ще хтось з вас. Зараз дізнаємося. Але їх, однодумців, які за справжні цінності, завжди менше, аніж тих, хто буде запощувати селфі із зайчиками. Ну, поїхали. 

Дивіться також: Великодні зайці окупували центр Києва. Фоторепортаж з Софійської площі

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: