Станіслав Кульчицький Головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ

Росія тримала Україну в «коротких штанцях»

Максим Бужанський

Майбутній нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський заявив: День Перемоги скасовувати не можна, в День Пам'яті і Примирення немає з ким миритися, червоний мак – символ, що прийшов з Першої світової війни, що не має стосунку до Другої, а георгіївська стрічка не несе особливого символізму – її може носити той, хто хоче.

У нас був такий консенсус: 8 травня, день реального закінчення війни – День Пам'яті і Примирення, а 9 травня – День Перемоги. Я думаю, перемога над нацистською Німеччиною має величезне значення для українського народу, і цей день повинен бути.

Що стосується Дня Пам'яті і Примирення, то, перш за все, необхідно пам'ятати про загибель наших співвітчизників – а їх було близько 10 мільйонів, якщо цього хтось не знає з сучасних блогерів або навіть з народних депутатів.

Червоний мак – це дійсно символіка, яка пішла з Першої світової війни. Але Перша світова війна – точно так само, як і Друга світова війна – повинна залишатися в пам'яті українського народу. Ми повинні розділяти ті цінності, які були святими для учасників обох світових воєн.

Не слід забувати, що під час Першої світової війни українці були змушені воювати один проти одного – мобілізовані в армію Австро-Угорщини і мобілізовані до царської армії Росії. Це було національною трагедією, викликаною нашої тодішньої бездержавністю.

Ну, а георгіївська стрічка – це суто російська символіка. Вона йде від Катерини II і не має до України жодного стосунку.

Росія завжди тримала Україну, так би мовити, в коротких штанцях, зазіхала на її національну історію, на її територію, на її душу і на її символіку. Навіщо зараз нам скасовувати те, що ми вже пройшли за майже 30 років, і повертатися до Росії? Яка, до речі, воює з нами.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: