Олександр Сугоняко Голова Асоціації українських банків

Закон про 15% - це рекет, спроба забрати заощадження у населення

Ніяких економічних підстав, щоб запроваджувати закон про 15% податок на продаж валюти, немає.

Ніяких економічних підстав, щоб запроваджувати закон про 15% податок на продаж валюти, немає. Автори законопроекту говорять, що вони будуть в такий спосіб боротися з валютними спекуляціями, але спекулянтів може бути тисячі і кошти з тіньового обігу ніколи не вийдуть, нехай правоохоронні органи цим займаються. При чому тут мільйони людей, які мають валютні заощадження? За великим рахунком оподаткування валютних заощаджень населення – це тема не податкового законодавства і не валютного, це тема конституційна. Це тема принципів. Питання варто формулювати так: чи можна забирати заощадження у людей, бо саме це і намагаються зробити. Очевидно, що ні. Заощаджень у людей забирати не можна.

Влада говорить, що є альтернатива валюті, але чому вони обмежують права громадян України на використання своїх законних валютних заощаджень так, як вони хочуть. Це крок до обмеження нашої свободи, тим більше, що лунають заяви про запровадження банківської міліції. Може завтра з’явиться депутатська міліція? Сказав що-небудь про депутата і тобі справу пришиють. Громадяни можуть зберігати заощадження у будь-чому, це право не обмежується на рівні законодавства чи конституції. Нацбанк чи Рада не мають права обмежувати права громадян, особливо під час кризи. Це все кроки до поширення диктатури.

Цей закон веде до збідніння людей на 15%, появи роздрібного тіньового обміну долару. Це рекет, тільки люди з кримінальним мисленням можуть голосувати за цей законопроект, ми побачимо, хто нами керує. Можна чекати чого завгодно, сьогодні 15%, завтра зроблять 30% або взагалі приймуть закон про переведення валютних заощаджень в гривню. Саме з цієї точки зору не можна дозволяти, щоб цей закон пройшов. Люди погодилися з тим, щоб обмежити їх права на використання своїх заощаджень. Суспільство має сказати своє слово про те, що воно свою свободу в цій темі не віддасть.

Це відволікання уваги від реального стану економіки і це нічого не дасть, як і обмін валюти по паспорту. Що дала ця «паспортизація»? Її запроваджували, щоб зберегти валютні резерви, але куди зникли 9 млрд. валютних резервів за ці півтора роки? Це лише посилило бюрократичний контроль. Переформатували валютний ринок і загнали країну в тінь.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: