Василь Юрчишин Директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова

Бюджет-2013 - жертва популізму влади

Сьогодні уряд затвердив проект бюджету на 2013 рік. Я б назвав його політично-популістським, або передвиборчим. Чому? Тому, що МВФ ніколи не пропустить такі надмірно-оптимістичні показники.

Сьогодні уряд затвердив проект бюджету на 2013 рік. Я б назвав його політично-популістським, або передвиборчим. Чому? Тому, що МВФ ніколи не пропустить такі надмірно-оптимістичні показники.

Швидше всього, оголошений дефіцит бюджету (на рівні 1,65% ВВП) і рівень інфляції (5.9%) досяжні показники. В наступному році знижується така, умовно кажучи, жорстка необхідність розширення соціальних видатків, яка є в цьому році. Популістські, чи політичні видатки в наступному році зменшаться. Крім того, в наступному році, точніше в бюджеті наступного року, все ж таки хоче уряд, чи не хоче, йому потрібно буде враховувати вимоги Міжнародного валютного фонду, який буде наполягати і на зниженні дефіциту, і на тому, щоб зменшити чи раціоналізувати видатки.

Питання виникають стосовно того, що уряд в 2013 році очікує зростання ВВП на 4,5%. Наші очікування теж позитивні, але дуже обережні – це 1,5% зростання. Тобто урядовий прогноз це популістський прогноз, зумовлений, знову ж таки, передвиборчими турботами уряду. Це необхідно, щоб показати, що в наступному році соціальна політика буде тривати. Що стосується підсумків цього року, то друге півріччя буде значно складнішим, ніж перше. Відповідно закладений базис на наступний рік не може бути такий міцний і стійкий. Крім того в наступному році не очікується, що Європа почне активно надолужувати втрачене, а український експорт значною мірою залежить від європейського попиту. Також не видно за рахунок чого може відбутися активізація бізнесу тому, що податковий і адміністративний тиск зростає. продемонструвати,

Давайте не будемо забувати, що і в нормальних, як кажуть, умовах бюджет переглядається і затверджується в грудні, наприкінці року. А в цьому році це буде тим більше. В грудні вже непотрібно буде демонструвати популізм. В грудні вже досить чітко проявиться дійсна, реальна економічна динаміка України в поточному році, а відтак стане зрозуміліше, що буде в наступному.

Тому з впевненістю може сказати, цей бюджет не є реалістичний. Але зараз намагатися оцінити якісь реальні ризики від нього – це невдячна справа. Тим більше, що в першому читанні його будуть ухвалювати нинішні депутати, а в цілому ухвалення бюджету буде вже справою інших депутатів, які матимуть свої види на бюджет.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: