Подарунки від Кирила і СБУ

Патріарх Кирило вже не просто викликає на килим українських високопосадовців, а й відкрито виявляє прихильність до очільників українських спецcлужб. І те, що керівники СБУ плазують перед Кирилом, як маленькі цуцики, щоб виканючити у нього якусь високу нагороду, наштовхує на невтішні для України роздуми.

Патріарх Кирило вже не просто викликає на килим українських високопосадовців, а й відкрито виявляє прихильність до очільників українських спецcлужб. І те, що керівники СБУ плазують перед Кирилом, як маленькі цуцики, щоб виканючити у нього якусь високу нагороду, наштовхує на невтішні для України роздуми.

Навряд чи щось могло здивувати під час візиту Кирила в Україну. Ну викликав він на килим до себе Віктора Януковича, ну збігав до нього Микола Азаров і Володимир Литвин, що тут такого? Про те, що в Партії регіонів готові лизати п’яти московським церковникам аби тільки сподобатися своєму електорату, секретом ні для кого не є. Але коли за паном Гундяєвим бігають керівники обласних управлінь СБУ і приймають з добрих рук керівника московської церкви подарунки, то певне здивування це може викликати.

До прикладу, прилітає патріарх Кирило в суботу в Дніпропетровськ. Його там зустрічають дівчата в національних костюмах, губернатор, глава місцевої єпархії УПЦ МП Іриней, глава обласної міліції і… керівник обласного управління СБУ Володимир Верхогляд. Якщо присутність обласного міліціонера ще можна зрозуміти, - організовує правопорядок, то що ж там робить СБУшник? Звичайно, можна припустити, що він теж піклується про безпеку Патріарха, але ж спецслужбі ніби то мають робити це не помітно, особливо не афішуючи свою присутність.

Ну, добре, зустрів Кирила, організував охорону СБУ, на цьому можна і заспокоїтися. Але ж ні, місцевих глава СБУ Володимир Верхогляд бігає за Кирилом по п’ятам, не пропускає жодного заходу з його участю. Що пан Верхогляд намагається донести Кирилу? Що той йому такого доброго зробив, і які в них через це особисті стосунки? – Невідомо, але закінчилося все для Володимира Верхогляда феєрично – з рук російського Патріархав неділю він отримав «Патріаршу грамоту», одну з найвищих нагород в УПЦ. Виникає логічне питання - за що?

Подивимося, за що ж росіяни нагороджують цим дивним папірцем. Так ось, в положенні про грамоту записано, що видається вона «В БЛАГОСЛОВЕНИЕ ЗА УСЕРДНЫЕ ТРУДЫ ВО СЛАВУ РУССКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ».

Так цікаво, чим же займається пан Верховод на посаді глави обласного СБУ – забезпечує безпеку держави Україна та її громадян, проводить контрозвідувальну діяльність й бореться з економічною злочинністю, чи старанно трудиться на славу Російської православної церкви і її керівника Кирила?

Щоб отримати відповідь на це питання, «Главком» звернувся до глави прес-служби СБУ Марини Остапенко. Пані Марина запропонувала краще звернутися до патріарха, щоб той пояснив причину нагороди, а потім зазначила, що співробітники СБУ мають право на особисті релігійні погляди. «Навіть якщо співробітнику СБУ щось там вручили, що в цьому поганого? Будь-яка людина – це не тільки начальник якогось управління, а й людина. За українською Конституцією віросповідання є вільним, й будь-хто може будь-що робити і в будь-що вірити у вільний від роботи час», - заявила пані Марина.

Правда, тут виникає логічне запитання: чи можна вважати офіційні зустрічі посадовими особами вільним від роботи часом? Адже всі вони підписують контракт, згідно якого мають ненормований робочий час. Хоча це тільки технічні нюанси, і суті справи це не змінює. Хіба можна високопосадовцю спецслужби навіть в позаробочий час щось робити для іншої держави, щоб потім отримувати від неї подарунки?

Аби отримати коментар з приводу цієї ситуації «Главком» звернувся до самого начальника обласного управління СБУ в Дніпропетровській області Володимира Верхогляда. Його помічник повідомив, що в найближчі дні Володимир Олексійович зайнятий, але ми можемо надіслати питання електронною поштою. Що ми і зробили, тепер чекаємо відповіді.

P.S. Після того, як матеріал вже був опублікований на сайті, пресс-служба СБУ надала нам роз\'яснення щодо підстав нагородження Володимира Верхогляда. Виявляється, пан Володимир ще у 2004-му році у своєму рідному селі побудував каплицю. Мовляв, грамоту він отримав саме за це...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: