Таємниця списку реєстрації виїзного засідання Ради

Останній тиждень ми спостерігали смішну гру в котика і мишку між журналістами і спікером Ради Володимиром Рибаком.

Останній тиждень ми спостерігали смішну гру в котика і мишку між журналістами і спікером Ради Володимиром Рибаком. Перші все намагалися отримати глави парламенту список з підписами зареєстрованих 244 народних депутатів, які нібито були присутні на засіданні Верховної Ради в кінозалі на Банковій 6-8 четвертого квітня.

Володимир Васильович мило посміхався й видавав чергову обіцянку – буде, через кілька днів обов’язково буде. Проходив час, депутати, як то Палиця, які нібито брали участь в тому засіданні, продовжують стверджувати, що ніде нічого не підписували, і ні за що на Банковій не голосували. Але апарат відмовляється надати документ.

Ця гра може продовжуватись до безкінечності, але все одно Рибак ніяких списків нікому не покаже. Причина тому проста – єдиного списку зареєстрованих 4 квітня на Банковій депутатів з їхніми оригінальними підписами в природі не існує й існувати не може. Адже 4 квітня ніхто під таким єдиним списком фізично не підписувався.

4 квітня мені «пощастило» опинитися серед тих нечисленних журналістів, які встигли потрапити в кулуари «буфетного» засідання на Банковій до моменту, поки регіонали забарикадувалися від опозиції й журналістів зсередини.

На той момент офіційної інформації, що це буде саме засідання Верховної Ради, не було. Проте ще з 10.00 ранку на трьох столах сиділи тітоньки, до них підходили нардепи і підписували певні папірці. І в шапках тих папірців йшлося: «Відомості присутності народних депутатів фракції на пленарному засіданні ВРУ у приміщення ВРУ за адресою вулиця Банкова, 6-8». Збирали ці підписи працівниці секретаріату фракції Партії регіонів, а керував процесом – керівник секретаріату фракції.

Реєстрація нардепів в стінах на Грушевського завжди виглядає таким чином – на кількох столах лежить єдиний список, сторінки якого поділені за алфавітом. На Банковій все було інакше – одразу три копії списку, і депутати підписувалися в одному із них. Про що свідчить дана фотографія – на столі лежать три списки підписантів від Партії регіонів, а працівники секретаріату фізично підраховують, скільки ж є підписів разом у всіх трьох.

На фото видно, як олівчиками вираховують, в якому зі списків загубився підпис регіонала Володимира Степановича Малишева. Хоча на цих двох листочках взагалі немає прізвищ більшої частини нардепів. Можливо, вони підписались під третім екземпляром, або ж їх не було, а підпис оголосили зі «стелі».

Коли журналісти почали допитуватись, що це за папірці, тітоньки втекли до гардеробу, де продовжили шаманити з підписами. Туди ж посилали нардепів, які добігали на сесію. При цьому, їхніх підписів, як от пана Богуслаєва, ще не стояло, а Рибак вже казав про 244 підписи.

На моє запитання працівниця секретаріату фракції під час ігор зі списками в буфеті відповіла просто: «Списків, в яких підписувались народні депутати від ПР – три, й ми їх тут зводимо в один. Три виконавці реєстрували». Якщо у правоохоронних органів виникнуть питання, хто шаманив зі списками – ось ця пані на фотографії, в чорному светрі. Їхня творчість зафіксована на відео.

Виходить, що єдиного документу, під яким стояли б підписи нардепів, як це робиться при нормальній роботі Ради, не існує. Є три різні списки, підписи в яких розкидані довільним чином.

Я думав, що в парламенті дуже швидко дадуть лад цим трьом копіям, щось зманіпулють і заднім числом зроблять один граний папірчик. Але це вже буде фактична фальсифікація офіційного документу. Більше того, частина нардепів не хоче ставити підписи і самих себе підставляти. Принаймні, той самих депутат Палиця. Тому й не може Рибак видати цього скандального списку, бо його не існує, а працівники апарату Ради мабуть не хочуть здійснювати посадовий злочин і «малювати» такий жаданий регіоналами документ. Якщо ж список з’явиться, то виникне логічне питання – хто взяв на себе відповідальність його «зробити».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: