Регіональні бойовики-сумісники

Після вчорашнього побоїща у Верховній Раді дуже важко щось говорити чи писати в термінах демократії, права, законності або порядності.

Після вчорашнього побоїща у Верховній Раді дуже важко щось говорити чи писати в термінах демократії, права, законності або порядності. Я не берусь судити про адекватність дій БЮТ, коли вони заблокували трибуну Верховної Ради, проте так само останні чотири роки успішно чинила Партія регіонів (маю на увазі – блокували трибуну ВР). Але от тільки зараз дійшло до того, що депутатів з Верховної Ради вивозили на швидких з розбитими головами і зламаними руками. Фактично, Партія регіонів перейшла грань, яка розділяла якусь цивілізованість і повний «бєспрєдєл» в українській політиці.

Але зараз не про це. Ще в червні «Главком» написав про зграю депутатів-сумісників, в основному від Партії регіонів, які перейшли працювати у виконавчу владу, але не захотіли складати депутатський мандат. Майже кожного тижня Литвин, Єфремов і компанія придумували все нові «відмазки», чому сумісників не позбавляють мандатів: то заяви не прийшли, то комітет не збирався, то в порядку денному місця не знайшлося.

Коротше кажучи, десяток депутатів до сьогодні сидять одним задом на двох стільцях, і ніхто навіть вухом не веде, аби припинити порушення Конституції України, закону про статус народного депутата та про Кабінет міністрів. Ось тільки в понеділок «Главком» нагадав міністру екології та Президенту, що 14 грудня парламент мав позбавити Миколу Злочесвького мандата, бо інакше це буде ляпасом Віктору Януковичу як гаранту української Конституції. Коаліція і вухом не повела. Судячи з усього, і Президенту, і Партії регіонів глибоко все одно, що там і як прописано в Конституції та законах.

Добре, хай Володимиру Литвину вже не соромно вчергове шукати виправдання сумісникам і, фактично, їх покривати. Але в рамках «нового європейського курсу» Віктора Януковича йому б самому мало бути соромно за існування цілої бригади порушників закону у себе під боком. А тому він має негайно по звільняти всіх сумісників з високих державних посад!

Здивувала і реакція пана Злочевського на статтю – його помічники цілий день в понеділок надзвонювали редакторам та журналістам «Главкома», намагаючись вивідати, чи, бува, не «замовна стаття» вийшла у нас. Мовляв, пан Злочевський вже написав заяву на складання мандату й відношення до парламенту не має, все інше – не його справи. І така позиція має право на існування, якби не вчорашній випадок… Адже в четвер, міністр екології у складі депутатської фракції регіоналів та разом з іншим регіоналом-сумісникам Дмитром Саламатіном (главою «Укрспецекспорту»), били пики та розбивали голови бютівцям.

Ще можна зрозуміти, коли картками регіоналів, які керують жирними владними структурами, просто голосують за помахом Чечетова інші регіонали. Ну, наплювати Партії регіонів, Президенту та спікеру на Конституцію, ну, хочуть вони тримати загін сумісників. Але коли ці сумісники приходять в парламент, виломлюють двері, розбивають голови своїм колегам – це вже занадто. Та навіть елементарна гордість мала б підказати поважним чиновникам – не годиться їм бити морду депутатам у Раді. Це ж принцип елементарної самоповаги! Але, схоже, що в Партії регіонів як у районній банді – коли забита «стрілка», то від неї не має відмахнутися ніхто – ні міністр, ні глава «Укрспецекспорту». Тим більше, що останньому не звикати розбивати голови стільцями.

Вчорашні події чітко показали, що частина Україна живе в новій реальності. Паралельній від іншої, реальної України. І в цій ситуації опозиції не залишилося нічого іншого, як намагатися виводити людей на вулиці або блокувати парламентську трибуну. А влада не знаходить інших аргументів, як розганяти Майдан та за допомогою кулаків вирішувати всі питання у Верховній Раді.

фото с сайта smiline.ru

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: