Яна Вікторова Викладач, місто Луганськ

Як в окупованому Луганську купуються дипломи, машини і житло

За скільки можна придбати квартиру у Луганську, як купують авто і дипломи у «ЛНР». Ось ряд запитань-здивувань, на які у мене досі немає остаточних відповідей

Авто з Росії чи «ЛНР»

Нових машин в «ЛНР» немає. Немає тих автосалонів, в яких до війни можна було купити нове авто тільки з заводу.

Хоча автосалони є, працюють вони за принципом комісійних магазинів - в них є все, але тільки старе.

Можна купити машину тут, в місцевому МРЕВ переоформити машину на себе і жити щасливо, переплативши за таку покупку до тисячі доларів.

Можна вчинити так - купити авто в Росії, розмитнити його і їздити. Або їздити за довіреністю. Але фішка в тому, що навіть виїзд в Росію заощадить більше грошей, ніж покупка машини на місці. У цьому випадку доречний майже крилатий вислів: «У Росії все дешевше, ніж тут».

Навіть переглянувши ціни на одну й ту ж модель машини по обидва боки лінії фронту, можна здивуватися - тут на тисячу доларів більше, ніж на території України.

Квартири за безцінь

Дуже багато питань з купівлею-продажем нерухомості. Нерухомість продавалася і продається.

Хтось ловить момент і користується ситуацією - житло зараз в «столиці» «ЛНР» коштує мало. Хтось позбувається його, щоб почати нове життя подалі від зони АТО.

Ще донедавна всі операції проводили через Україну. Продавець і покупець виїжджали у найближче українське місто й оформляли все там.

Зараз свій реєстр з'явився у «ЛНР». І пішло-поїхало - продавати почали навіть будинки й квартири, які перебувають в іпотеці в українських банків.

Тобто за 8 тисяч доларів можна купити в самому центрі Луганська однокімнатну квартиру.

Разом із нею можна отримати ще борг у 15 тисяч доларів, який висить на колишньому власнику в українському банку.

Позиція місцевої «влади» така - Україна сюди вже не повернеться, а, значить, і віддавати буде нічого.

Є ще одна версія - всі борги продадуть новим власникам, російським банкам. Ті, або вимагатимуть їх з нових власників, або визнають недійсними.

Але, попри всі ці моменти, будинки й квартири продаються і купуються. Момент цілком слушний.

Ті, хто купив нерухомість до війни, кусають лікті. Всього за одне літо 2014 року ціна впала в три рази.

Будинок з гектарами землі в селах під Луганськом можна знайти лише за п'ятдесят тисяч рублів (21 тис. грн). Правда, без води, газу та роботи поруч.

Куди з дипломом?

З дипломами теж нічого незрозуміло. При вступі дипломи обіцяли російські, а насправді вони місцеві.

Російські дипломи цілком офіційно пропонують за 20 000 рублів (8,6 тис. грн). Стільки ж коштує готова дипломна робота на гуманітарних спеціальностях.

Ось і виходить, що місцевий диплом буде за будь-якого результату, але куди з ним далі? І взагалі, що далі?

У Росії свої фахівці, наші їм не дуже потрібні. Наші фахівці і тут не дуже потрібні. І як жити з такими перспективами далі?

Хто має можливість, вчить дітей на території законної України, заробляючи на студентське життя дитині тут.

Безліч сімей розділені з цієї причини - чоловік тут охороняє квартиру, а дружина десь в Харкові, винаймає житло і забезпечує дитині нормальне життя. Зустрічаються уривками для секс-хвилинок. Як у в'язниці в кімнатах для побачень - десь між Харковом і Луганськом.

Тема таких романтичних зустрічей-побачень, коли чоловік мчить для такої ночі з одного кінця світу, а дружина з іншого, вже майже анекдот.

Живуть на два міста, дві країни. Якщо сім'я міцна, витримають це випробування, не розбіжаться. Якщо була тріщина у відносинах, це тільки пришвидшить розлучення.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: