Яна Вікторова Викладач, місто Луганськ

Блог з окупованої Луганщини: як вижити без струму та опалення

Навіть при всій винахідливості й запасах води, пережити день без електроенергії не так вже й легко

Кілька моїх друзів до подій 2014 року платили божевільні гроші, щоб придбати унікальний досвід - жити без їжі, електрики, в умовах ізоляції.

Одного з них інструктори з такого екстремального досвіду вивозили далеко в гори, аби навчити життю поза цивілізацією. І кожен з них, повернувшись, відчував себе окриленим володарем якогось унікального досвіду, невідомого більшості. І ми, слухаючи ці фантастичні історії, трохи заздрили і трохи сміялися з того, що наші друзі готові були платити гроші за те, щоб їх не годували...

А влітку 2014 року довелося і самій пожити 40 діб без електрики. Та я так і не можу похвалитися тим, що навчилася чомусь особливому.

І ось, через чотири роки після літа 2014, електроенергію відключають знову - для перепідключення високовольтних ліній з Росією.

Перше відключення - на два дні - відбулося на початку жовтня. Не на одній вулиці або в одному районі, а всюди: в масштабах всієї території «республіки».

Про це населенню повідомили задовго до цього дня, і регулярно цю інформацію повторювали в ЗМІ: запастися питною водою на кілька днів, купити елементи живлення для радіоприймачів, відключити від мережі всі електроприлади, аби уникнути можливих перепадів напруги.

Телефонограмою скасували всі заняття в позашкільних установах.

Напередодні відключення в магазинах з прилавків зникла вся ковбаса - люди запасалися не тільки водою, адже не в кожному будинку були газові плити. Незвичайним було і те, що не працювали не лише позашкільні установи - не горіли світлофори, не працювали супермаркети, а торгівля велася з дверей магазину.

Після цього дня всі ділилися тим, як провели його - було ще тепло і можна було провести його на присадибній ділянці чи на природі, що багато хто і зробив, домовившись заздалегідь про точне місце і час зустрічі. Адже телефонного зв'язку через знеструмлення веж теж не було.

Взагалі можна сказати, що за деякий час цей день згадується не так уже й погано: було ще тепло, темніло ще не так рано, і можна було зайняти себе чимось поза домом за відсутності електрики й води.

Наступною датою ремонту оголосили 16 листопада, а датою увімкнення електрики - 18 листопада. А це вже глибока осінь, за вікном сніг, а температура за вікном нижче нуля. І пережити це в будинку, який опалюється котлом з електричним датчиком, вже непросто.

Приватний будинок охолоджується за кілька годин. Квартира холоне трохи довше. Потрібні альтернативні джерела обігріву. Причому не пов'язані з електрикою, тобто всі стандартні форми обігрівачів, що працюють від мережі, не підійдуть. Найпримітивніший варіант - газова пічка, на якій запалюють всі конфорки, закривають вікна й двері до тих приміщень, які не планують опалювати.

Повітря в таких приміщеннях від вигорання газу дуже важке, це призводить до головного болю та дискомфортного стану. Можна нагрівати запаси води, ставити в кімнатах у відрах, або за допомогою нагрітих пляшок чи грілок обігрівати ліжко.

Проте більш комфортний, хоча і нелегкий варіант - газові або бензинові генератори, які багато хто придбав ще у 2014 році. Деякі стоять на балконах багатоквартирних будинків, створюючи комфорт їхнім власникам та шумовий дискомфорт всім іншим мешканцям по сусідству.

Ще варіант - печі-буржуйки, з умовою, звичайно, що така піч є, існують умови для її експлуатації та є запас дрів. Звичайно, опалювати квартиру піччю на дровах небезпечно - це загрожує пожежею.

Але найгірше тим, в чиїх квартирах встановлені електроплити. Тут постає питання не тільки опалення приміщення, а й приготування й розігрівання їжі. Знайома розповіла, що для таких ситуацій, які були часто в 2014-2015 роках, її чоловік змайстрував домашній мангал, який вони встановлювали над раковиною і розводили в ньому вогонь за допомогою сухого палива.

Та в таких умовах легше розігрівати їжу, ніж її готувати - це потребує набагато більшого запасу палива. Але навіть при всій винахідливості й запасах води, пережити день без електроенергії не так вже й легко. Світає пізно, темніє рано. Дитячі установи не працюють з тих же причин.

Так, лікарні та інші соціально значущі об'єкти забезпечені заздалегідь запасом води й палива для генераторів. І в місцевих новинах запевняють, що збоїв у роботі медустанов не буде, а міський телефонний зв'язок буде працювати у звичному режимі.

Але ті, хто пережив літо 2014 року в місті, знають: краще покладатися на себе, мати вдома необхідний запас ліків і не хворіти, щоб не перевіряти цю злагоджену роботу всіх «державних» установ в умовах відключення електрики.

Після першого відключення електрики виникло дивовижне спостереження - вікна багатоповерхівок гаснуть в різний час у звичайні дні, але в ту першу ніч без світла люди в квартирах ще довго ходили зі свічками по кімнатах. Чи то від стресової ситуації, чи то від цього нового досвіду життя без звичних благ цивілізації.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: