Програний матч, програна Україна?

Для України вихід у чвертьфінал Євро був не лише питанням спортивного успіху, а чимось більшим…

Для України вихід у чвертьфінал Євро був не лише питанням спортивного успіху, а чимось більшим…

Незважаючи на добру гру, українська команда у вівторок вилетіла з Євро. Це буде тест, чи зможе веселитися Україна із вболівальниками інших команд, що продовжують боротьбу у фіналі, забувши про поразку, беручи. Чи з приводу поразки своєї збірної, гра котрої на хвилину сконсолідувала розділене суспільство, повернеться до щоденних конфліктів і брутальної політичної боротьби.

Успіх на Євро не міг розв’язати українські політичні проблеми. Але він міг би розправити крила, додати почуття гордості і віри, що справи і майбутнє держави важливіші аніж інтереси і перемога тієї чи іншої політичної команди. Така доза позитивної енергії для України, молодої держави, котра й надалі шукає своє місце, є більш потрібною аніж для будь-кого в регіоні в Європі. Для України вихід у чвертьфінал Євро був не лише питанням спортивного успіху, а чимось більшим…

Український успіх на Євро міг схилити владу до великодушних жестів у справі Юлії Тимошенко – ув’язненої на сім років за підписання газової угоди з Росією – чи інших членів її уряду, які перебувають у в’язниці. Як свято, то свято. Успіхом і загальнонародним тріумфом влада могла б виправдати свої нові рішення, які не співпадали б з попередньою лінією її поведінки – знищенням опозиції, у кожному разі, ламанням її хребта за допомогою вибіркового застосування звинувачень.

Тепер, після виходу України з футбольного турніру, держава радше повертається до пункту входу. Україна залишається сильно розділеною й надалі сприймається у Європі як напівавторитарна держава, бойкотована багатьма, як держава, що втрачає свої шанси входження до західних структур не вміючи їх використовувати.

Можливо, цей образ дещо покращить вдала організація турніру в Україні і добрі враження вболівальників, але не варто себе обманювати: під час чемпіонату Україну відвідає максимум 200 - 300 тисяч гостей із Заходу - майже удвічі менше аніж Польщу – а її образ буде сприйматися у світі через призму мас-медійних оцінок і висловлювання політиків. А вони є такими, якими є.

Якщо послухати українську владу, то дізнаємось, що все ідеально: немає корупції, авторитарної практики, кризи, а у всьому винна деморалізована опозиція. Якщо ж, у свою чергу, дивитись на все очима опозиції, то виявиться, що Україною керує Сталін і Берія, але дурніші і набагато корумпованіші.

Та, ані перша, ані друга точки зору не є правдивими. Перед Україною стоїть завдання сторити мінімальний компроміс для виходу з існуючого клінчу.

Бо під час самовбивчого зіткнення влади з опозицією Україна продовжуватиме тупцювати на місці – це більш аніж очевидно. І не допоможе їй організація Євро чи вже не реальне попадання до чвертьфіналу.

При зашкалюванні емоцій і політичному протистоянні над Дніпром вдала організація Євро 2012 - слабка розрада. На жаль.

Переклав і підготував текст з Gazeta Wyborcza Володимир Олійник

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: