Правда чи фейк? The Guardian про мутації коронавіруса, небезпеку для літніх людей та інші стереотипи

Світова преса
Правда чи фейк? The Guardian про мутації коронавіруса, небезпеку для літніх людей та інші стереотипи
Захисні маски для обличчя - не гарантія, що ви не заразитеся, але все ж їх не можна назвати геть неефективними
Фото: УНІАН

Як можна заразитися, наскільки вищим є ризик для літніх людей і що можна зробити, аби уникнути зараження

The Guardian пояснює та спростовує найпоширеніші стереотипи щодо китайського коронавірусу.

Твердження: «Медичні маски не працюють»

Захисні маски для обличчя – це, безумовно, не гарантія, що ви не заразитеся. Віруси також можуть передаватись шляхом потрапляння в очі, а крихітні вірусні частинки (аерозолі) можуть проникати крізь маску. Однак маски не можна назвати геть неефективними. Якщо ви перебуваєте у тісному контакті із зараженою людиною, маска знижує шанс передачі захворювання. Якщо заражені ви, носіння маски може захистити інших. Через це маски мають вирішальне значення для захисту від зараження працівників охорони здоров'я та соціальних служб, які доглядають за пацієнтами, а також рекомендуються членам сім'ї, де є хворий. В ідеалі і пацієнт, і доглядач повинні мати маску.

Однак маски навряд будуть корисними, якщо ви просто йдете порожнім містом.

Твердження: «Китайський коронавірус мутує в смертельно небезпечніший штам»

Усі віруси з часом зазнають мутацій, і коронавірус COVID-19 теж. Найбільш «успішними» будуть ті версії вірусів, які можуть швидко поширюватися та ефективно розмножуватися в організмі. Це не означає, що ці версії вірусів є найбільш небезпечними для людей, оскільки віруси, які швидко вбивають людей, можуть мати дуже низьку здатність до передачі.

Результати генетичного аналізу 103 зразків коронавірусу, які китайські вчені взяли у пацієнтів у Вухані та інших містах, свідчать, що спершу виникли два основні штами, позначені як L і S. Хоча штам L виявився більш поширеним, ніж штам S (приблизно 70% зразків), саме гілка вірусу S (яка була виявлена лише у 30%) була визнана родовою версією.

Команда дослідників припустила, що штам L або передається легше, або швидше реплікується всередині організму. Однак ця теорія є недоведеною – ще не було жодних додаткових досліджень, щоб дізнатись, чи люди, які перехворіли на одну версію вірусу, швидше передають його чи страждають від важчих симптомів.

Твердження: «COVID-19 не страшніший, ніж щорічний грип»

Багато людей, які отримують коронавірус, почуваються не гірше, ніж під час захворювання на сезонний грип, але загальна картина захворювання, з урахуванням рівня смертності, виглядає серйозніше. На початку спалаху статистичний рівень смертності може бути завищеним, оскільки багато легких випадків не діагностуються. Але експерт ВООЗ Брюс Ейдвард, який очолював міжнародну місію, яка була делегована до Китаю, щоб вивчити новий коронавірус, заявив, що оцінки рівня смертності у приблизно 1% є точними. Отже, COVID-19 приблизно в 10 разів смертельнішим, ніж сезонний грип, від якого, за оцінками медиків, помирає від 290 000 до 650 000 людей на рік у всьому світі.

Твердження: «COVID-19 убиває лише людей похилого віку»

Більшість людей, які не є літніми людьми та не мають особливих проблем зі здоров'я, справді не захворіють на важку форму COVID-19. Але хвороба все ж має більший шанс призвести до серйозних респіраторних симптомів, ніж сезонний грип. Окрім літніх людей є й інші групи ризику – до прикладу, медичні працівники, які вразливіші, оскільки вони зазннають більшого впливу вірусу. Тобто поведінка молодих здорових людей для недопущення спалаху має величезне значення: повідомлення про симптоми лікаря, дотримання вказівок щодо дотримання карантину.

Твердження: «Аби заразитися, потрібно спілкуватися із інфікованим не менше 10 хвилин»

Існують такі лікарняні рекомендації щодо грипу: аби уникнути зараження, потрібно не наближатися до зараженої людини ближче, ніж на 1,5 метра, і спілкування має тривати не довше 10 хвилин. Однак на COVID-19 можна заразитися під час менш тривалих взаємодій або навіть шляхом підхоплення вірусу із забруднених поверхонь, хоча це вважається менш поширеним шляхом передачі.

Твердження: «Вакцина може бути готова впродовж кількох місяців»

Вчені швидко взялися за розробку вакцини проти нового коронавірусу, швидко розшифрували його геном. Розробка вакцини триває, і кілька команд дослідників зараз тестують варіанти вакцин, проводять експерименти на тваринах. Однак додаткові випробування триватимуть довго, і вони необхідні для забезпечення виявлення навіть маловірогідних побічних ефектів. Доступною вакцина стане лише впродовж року.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: