Україна закликала місію ОБСЄ почати моніторинг акваторії Азовського моря

Україна закликала місію ОБСЄ почати моніторинг акваторії Азовського моря
Спостерігачі ОБСЄ

Російська сторона фактично заблокувала обговорення військової провокації на Азові

Українська сторона у Тристоронній контактній групі (ТКГ) на засіданні закликала СММ ОБСЄ негайно почати посилений моніторинг акваторії Азовського моря та прилеглих територій у зв'язку з військовою провокацією Росії.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко у Facebook.

«Українська сторона засудила відкриту збройну агресію РФ в Азовському морі і закликала СММ ОБСЄ, мандат якої поширюється на всю територію України, негайно розпочати посилений моніторинг акваторії Азовського моря і прилеглих територій, які повинні бути вільні, згідно з мінськими угодами, від важкої зброї і техніки», - написала Геращенко.

Вона також повідомила, що під час зустрічі українська сторона висловила рішучий протест у зв'язку з недопуском СММ ОБСЄ в Новоазовськ та інші окуповані території РФ.

«При цьому російська сторона фактично заблокувала обговорення військової провокації на Азові», - додала Геращенко.

Напередодні Генеральна прокуратура України опублікувала відео-реконструкцію подій в Керченській протоці 25 листопада.

Як раніше повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України, зокрема, один з російських кораблів здійснив таран українського рейдового буксиру «Яни Капу» під час переходу групи українських суден з Одеси до Маріуполя.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Російська сторона звинуватила українські кораблі в «перетині державного кордону РФ» та у небезпечних маневрах

За даними експерта Андрія Клименка, в результаті тарану російським прикордонним сторожовим кораблем «Дон» українського рейдового буксиру «Яни Капу» перший отримав пробоїну розміром метр на метр.

Шестеро українських моряків отримали поранення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: