Верховна Рада планує збільшити штрафи за злочини проти журналістів

Верховна Рада планує збільшити штрафи за злочини проти журналістів
Рада хоче збільшити штрафи за злочини проти журналістів

За перешкоджання роботі журналістів пропонують штрафувати, або ж обмежувати свободу

В Україні мають намір підвищити штрафи за злочини проти журналістів. Відповідний законопроєкт за основу підтримали 305 депутатів Верховної Ради на засіданні в середу, 4 листопада.

Згідно з документом, незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, незаконну відмову в доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень і будь-яке інше умисне перешкоджання профдіяльності журналіста пропонують карати штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 – 17 тисяч гривень) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

При цьому за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним профобов'язків або переслідування у зв'язку з його профдіяльністю загрожує штраф від 1 до 2 тисяч таких мінімумів або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 4 років.

Нарешті, якщо такі дії вчинила посадова особа з використанням свого становища або за попередньою змовою групою осіб, розмір штрафу складе від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів або будуть покарані обмеженням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років або без такого.

Нагадаємо, в середині вересня стало відомо, що в цьому році в Україні відкрили 148 кримінальних справ через перешкоджання журналістській діяльності. Поліція направила до суду 10 справ у злочинах проти журналістів.

Крім того, у Харкові побили журналіста після скарги в поліцію на порушення карантину.

До слова, чиновника з Кабміну судитимуть за перешкоджання журналістській діяльності.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: