Глава польського МЗС розповів, що найбільше не влаштовує Польщу в політиці Росії

Глава польського МЗС розповів, що найбільше не влаштовує Польщу в політиці Росії
Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович
Фото: AFP Photo/Daniel Mihailescu

На думку Чапутовича, відносини Росії і України - це головна проблема у стосунках між Росією і Польщею, а також Росії із Заходом у цілому

Головна проблема в політиці Росії - це порушення міжнародного права щодо України. Про це в інтерв'ю російському виданню «Комерсант» заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

«Це стосується анексії Криму, російського втручання в Донбасі. Це накладає відбиток на відносини Росії з НАТО, Євросоюзом і США і призвело до санкцій Заходу щодо Росії, які важливо зберігати доти, доки Росія не змінить свою політику стосовно України», - підкреслив Чапутович.

Він додав: «Це позначилося і на роботі Радбезу: в травні за нашою ініціативою і під нашим головуванням там пройшли дебати щодо України. Адже ми вважаємо, що потрібно прагнути до мирного розв'язання проблеми України при визнанні її в межах, затверджених міжнародним правом. Припинити бойові дії в районі Луганська і Донецька і поліпшити гуманітарну ситуацію. Ми підтримуємо Україну, тому що вважаємо, що це вона стала предметом нападу, і дебати в ООН показали, що більшість країн дотримуються такої самої позиції. Але у Росії інша точка зору».

За словами Чапутовича, Польща підтримує Україну та її проєвропейські прагнення.

«Це один із наших головних союзників, нас пов'язують міцні й добрі зв'язки, ми беремо участь у навчанні їхніх держслужбовців і надаємо гуманітарну допомогу. У Польщі перебувають понад мільйон українців, 40 тисяч українських студентів, і ми раді, що вони себе тут добре почувають», - зазначив глава МЗС Польщі.

Чапутович зауважив, що з Україною у Польщі є деяка проблема з тлумаченням історії - це стосується Волинської різанини і проблеми з доступом польських дослідників до місць поховань, ексгумації та визнання польських жертв.

«В комуністичні часи в українського суспільства не було можливості добре вивчити свою історію і дізнатися про її темні сторінки. Звичайно, в Україні є радикальні голоси, які відкидають будь-які звинувачення. І з цими людьми ми сперечаємося. Це складний процес, для нього потрібні час і терпіння, але він іде», - заявив політик.

Він зазначив, що відносини Росії і України - це головна проблема у стосунках між Росією і Польщею, а також Росії з Заходом в цілому.

«Ми члени ЄС і НАТО, ми приймаємо і виконуємо спільні рішення. І оскільки встановлені санкції щодо Росії, то до моменту їхнього скасування ми будемо їх виконувати, тим паче що вважаємо їх справедливими», - резюмував Чапутович.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: