Вже в суді: у Раді розповіли про першу справу проти нардепа-кнопкодава

Вже в суді: у Раді розповіли про першу справу проти нардепа-кнопкодава

За словами Стефанчука саме загроза кримінальної відповідальності утримує нардепів від «кнопкодавства»

Перша справа проти народного депутата за неособисте голосування вже розглядається в суді. Остаточного вироку поки що ще немає.

Про це заявив віце-спікер Верховної ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами поки відомо лише про один випадок «кнопкодавства» після того, як Верховна Рада в січні ввела кримінальну відповідальність за неособисті голосування.

«Я знаю, що один (випадок випадок неособистого голосування, - ред.). Я знаю, що справа по цьому слухається. Остаточного вироку ще немає суду», - сказав Стефанчук.

За його словами, саме загроза кримінальної відповідальності утримує нардепів від «кнопкодавства».

«Нам байдуже, яким буде розмір кримінальної відповідальності, факт кримінальної відповідальності є підставою для позбавлення особи статусу народного депутата. Тому що, щоб інше зробити, нам потрібно вносити зміни в Конституцію. А це, ви розумієте, дві сесії поспіль, тому що ми повинні пройти висновок КСУ. Тому ми пішли іншою формулою - наявність кримінальної справи, вирок суду є підставою для позбавлення народного депутата його мандата» - зазначив віце-спікер.

Нагадаємо, що 16 січня 2020 року набув чинності закон №404-IX (законопроєкт 2148) щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту. За кнопкодавство нардепу загрожує штраф у розмірі 51-85 тис. грн, однак для цього провину парламентарія необхідно буде спочатку довести в суді. За розслідування правопорушення повинне взятися Державне бюро розслідувань, але спочатку генпрокурор має зареєструвати відповідне кримінальне провадження.

У разі визнання депутата винним у «кнопкодавстві» та набрання сили обвинувальним вироком нардеп буде достроково позбавлений мандата (стаття 81 Конституції України).

Президент підписав закон про покарання за кнопкодавство 13 січня.

Також активісти руху Чесно назвали кнопкодавів Верховної Ради ІХ скликання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: