Вступна кампанія. Як встигнути і не помилитись

Освіта
Вступна кампанія. Як встигнути і не помилитись

Прийом документів у виші триває. У Міносвіти дали рекомендації вступникам, як успішно пройти цей етап

В Україні 2 липня стартувала вступна кампанія у бакалавратуру. Розпочалась реєстрація електронних кабінетів, а вже з 12 липня вищі учбові заклади почали приймати заяви та документи від вступників.

Прийом заяв триватиме ще тиждень – до 26 липня. Лише для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів, а не тільки на основі сертифікатів ЗНО, – останній день прийому документів – завтра, 20 липня. Сьогодні в Міністерстві освіти і науки відбувся брифінг. Директор державного підприємства «Інфоресурс» Оксана Бєлік розповіла про перебіг цьогорічної вступної кампанії. Вона звернула увагу на те, які саме помилки найчастіше допускають абітурієнти, і як їх можна уникнути. А гендиректор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров проінформував про принципи розподілення місць на державне замовлення.

Топ-5 популярних університетів серед вступників

  1. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  2. Львівський національний університет імені Івана Франка
  3. Київський національний технічний університет «Київський політехнічний інститут»”
  4. Національний університет «Львівська політехнік»
  5. Харківський національний університет імені Каразіна.

Топ-5 спеціальностей, заяв на які подано найбільше

  1. Право
  2. Філологія
  3. Середня освіта
  4. Менеджмент
  5. Медицина

Найпоширеніші помилки вступників та як їх виправити

В електронному кабінеті неправильно завантажені скановані копії або фотографій, або додатка до атестата

Що робити: Після подання першої заяви змінити ці сканкопії в електронному кабінеті вже неможливо. Тому у разі виявлення помилки вступник  має звернутися в кожний навчальний заклад, куди він подавав заяви, і надіслати на їхні електронні адреси правильні версії сканованих копій документів.

Вступник в електронному кабінеті вказав не правильний середній бал, і виявив, що його підтвердила приймальна комісія закладу вищої освіти

Що робити. Щоб виправити помилку, вступнику треба звернутися безпосередньо у навчальний заклад, в який подано було заяву. Контактні дані приймальної комісії вишу наведені в розділі електронного кабінету «Подані заяви», а саме в меню «Конкурсна пропозиція».

Вступник не може знайти потрібну конкурсну пропозицію

Що робити. Це могло статися через те, що освітній заклад не створив конкурсну пропозицію. Тоді вступнику треба зайти на сайт навчального закладу, ознайомитися зі списком конкурсних пропозицій, а за потреби звернутися у приймальну комісію.

Буває й так, що під час пошуку конкурсної пропозиції вступник обрав неправильний освітній ступінь. Абітурієнтам нагадали, що для медичних, ветеринарних, фармацевтичних спеціальностей необхідно обрати освітній ступінь «магістр», а на освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст» електронні заяви можна подати тільки на денну форму навчання.

Вступником подані усі сім електронних заяв з указаним пріоритетом. Чи можна змінити пріоритет?

Що робити. Після подання першої заяви та її реєстрації у виші внести зміни вже не можна буде. Можна скасувати заяву тільки до моменту її реєстрації приймальною комісією вишу. Якщо вступник скасує зареєстровану заяву, вона втратить свою пріоритетність.

Тому вступників попереджають: потрібно чітко визначати пріоритетність поданих заяв, врахувавши, що першою має бути заява у той виш, куди абітурієнт хоче вступити найбільше.

Що означає статус електронної заяви

Кожна заява в електронному кабінеті буде мати відповідний статус, який буде змінюватися приймальними комісіями під час обробки цих заяв у навчальному закладі.

В електронних кабінетах вступників статус електронної заяви може набувати таких значень:

«Потребує уточнення вступником». Може надаватися тоді, коли в електронний кабінет невірно завантажено скановані копії документів, або ж неповністю наведена контактна інформація вступника. В такому разі абітурієнту треба буде звернутися до навчального закладу, який виявив неточності у заяві, і передати туди потрібну інформацію.

«Рекомендовано до зарахування». Статус означає, що вступник пройшов конкурсний відбір та рекомендований до зарахування у вищий навчальний заклад. У разі рекомендації на бюджетні місця, абітурієнту слід надати оригінали документів до закладів вищої освіти у строк з 1 серпня до 18:00 6 серпня. Після цього статус заяви повинен змінитись на «Включено до наказу».

За яким принципом будуть розподілятися місця на замовлення

1 серпня оголосять списки абітурієнтів, які отримають право вступу «на бюджет». На бюджетні місця будуть рекомендовані вступники, які мають більші конкурсні бали за заявами з найвищим пріоритетом.

У цих вступників буде час до 12:00 6 серпня, щоб подати оригінали документів до вищого навчального закладу, де вони рекомендовані до зарахування. Саме зарахування на бюджетні місця буде проведено не пізніше 12:00 7 серпня, запевнив гендиректор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Інформація про надання бюджетних місць буде доступною вступникам у їхніх персональних електронних кабінетах.

Вступники, які не отримають бюджетних місць, але які належать до пільгових категорій громадян, зможуть обрати навчальний заклад, у якому хотіли б навчатись, принести туди всі документи, укласти контракти і водночас подати документи на пільги. До 18 серпня контрактників будуть переводити на вакантні бюджетні місця. На це мають право не тільки пільговики, а й вступники на спеціальності технічних і природничих наук, яким надається особлива підтримка.

Зарахування вступників на контрактні місця на базі повної середньої освіти триватиме до 30 вересня.

Що потрібно знати про вступ до вишу у 2018 році

Вищі навчальні заклади розпочали прийом документів 12 липня, і триватиме він до 18:00 20 липня для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів, і до 18:00 26 липня для тих осіб, що вступатимуть тільки на основі сертифікатів ЗНО.

Подавати заяви можна через електронний кабінет, але пільговики повинні подавати документи особисто в паперовій формі.

Творчі конкурси проводяться у декілька сесій з 14 по 26 липня включно, вступні іспити – з 21 по 26 липня включно, а співбесіди – з 21 по 23 липня включно.

На бюджетну форму навчання дозволено подавати не більше семи заяв з чотирьох спеціальностей, зате кількість заяв на контракт необмежена.

Конкурсний бал під час вступу складається з суми балів сертифікатів ЗНО, балу атестата та творчих конкурсів помноженої на ваговий коефіцієнт, який кожен виш визначає для себе самостійно.

Конкурсний бал вступника може також бути підвищений завдяки додаткового коефіцієнта, який залежить від регіону проживання вступника, або обраної ним спеціальності.

 

Для абітурієнтів з Криму та Донбасу діє спрощена система вступу до українських вишів

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: