32 роки тому Україна підписала Декларацію про державний суверенітет

32 роки тому Україна підписала Декларацію про державний суверенітет
Декларувалося, що Україна є суверенною національною державою, а єдиним джерелом влади – народ України
фото з відкритих джерел

Вперше День незалежності Україна відсвяткувала саме 16 липня 1991 року

16 липня 1990 року Верховна Рада УСCP ухвалила документ про проголошення державного суверенітету України.

У преамбулі Декларації наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах».

У Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

Декларувалося, що Україна є суверенною національною державою, а єдиним джерелом влади – народ України, а не компартія, закріплювалось право на власну грошову одиницю, власні Збройні Сили, громадянство. Після ухвалення Декларації у центрі Києва відбувся багатотисячний мітинг, на якому виступали політики – представники демократичних сил.

Документ проголошував, що українці, «як правило», проходитимуть армійську службу на теренах України. А за її межами − виключно за згоди парламенту. І вже за кілька тижнів Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким всі українці, що проходили на той час службу на просторах «єдиного і могутнього», повинні були повернутися на рідну землю.

Окрім «Декларації про державний суверенітет України», було ухвалено ще й постанову «Про День проголошення незалежності України» – 16 липня проголошувалося святковим і вихідним днем на території України. Тож вперше День незалежності Україна відсвяткувала саме 16 липня 1991 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: