Головний рабин Києва розказав, як переживає карантин єврейська громада столиці

Головний рабин Києва розказав, як переживає карантин єврейська громада столиці
Головний рабин Києва розповів. що єврейська громада дотримується карантину

«Якщо Всевишній послав такий вірус на цей світ, то чудово розумів, що ми не зможемо молитись разом», – Рав Йонатан Біньямінм Маркович

Головний рабин Києва Рав Йонатан Біньямінм Маркович в інтерв’ю «Главкому» розповів, що  рабини під час карантину  дослухались до звернень української влади  і  вирішили, що єврейська громада не буде збиратись групами.

«Ми намагаємось дотримуватись закону країни, закону Тори», – сказав Рав Йонатан Біньямінм Маркович в інтерв’ю «Главкому»

«Є  багато людей, які кажуть, що коронавірус – це все не по-справжньому, вигадка.  Але я б не взяв на себе сміливість сказати, що карантину можна не дотримуватись. У світі, на жаль, багато людей померло від вірусу. Так, у нас є обряд міньян, коли як мінімум десять євреїв збираються та моляться. Зараз ми, на жаль, не можемо цього робити. Але це не наше рішення, а Всевишнього: якщо він послав такий вірус на цей світ, то чудово розумів, що ми не зможемо молитись», – розповів рабин

Він зазначив, що з іншого боку, карантин  дає нові можливості: «я тепер набагато більше знаю про Zoom».

«Звичайно, під час карантину ми не стали багатшими. Ми й так небагаті – до нашої синагоги приходить набагато менше людей, ніж до Лаври або до інших християнських церков. Але думати в цій ситуації про гроші – неправильно та меркантильно. Ті, хто до нас приходять, не кладуть гроші в якийсь бокс, з яких ми потім живемо. Ми не просимо нічого в людей. Плюс зрозумілі нинішні фінансові проблеми – люди знаходяться в дуже важкій ситуації», – сказав рабин.

На запитання про те, чи могла б влада чимось допомогти єврейській громаді у нинішній ситуації, рабин зауважив: «коли нема очікувань, нема розчарувань. Навпаки, ми самі намагаємось допомагати людям, які зараз опинились в важкій ситуації. І не тільки євреям».

Рав Йонатан Біньямін Маркович – не просто один з численних рабинів в Україні. Маркович є офіційним посланцем Любавичівського (Любавицького) ребе – рава Менахема Мендела Шнеєрсона, одного з найвпливовіших релігійних лідерів на планеті, який очолює Хабад – напрямок хасидизму. Серед його послідовників такі впливові особи, наприклад, як донька президента США Іванка Трамп та її чоловік Джаред Кушнер.

Нагадаємо, у березні головний рабин Києва Рав Йонатан Бін’ямін Маркович у зв’язку із поширенням коронавірусу закликав євреїв сидіти вдома, без нагальної потреби не виходити на вулиці, мити та дезінфікувати руки і не панікувати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: