В окупованому Криму незаконно утримуються 34 українці - омбудсмен

В окупованому Криму незаконно утримуються 34 українці - омбудсмен
Людмила Денісова виступила на міністерській панельній дискусії про порушення прав людини українських військовополонених і політичних заручників 

34 громадянина України незаконно утримуються в пенітенціарних установах на території анексованого Криму і 35 - на території Росії

В анексованому РФ Криму незаконно утримуються 34 громадянина України, на території Росії - 35 українців і 24 захоплених у Керченській протоці моряки.

Про це у вівторок ввечері повідомила український омбудсмен Людмила Денісова у Facebook.

Зокрема, на міністерській панельній дискусії про порушення прав людини українських військовополонених і політичних заручників вона розповіла, що внаслідок військових дій в Україні 10 тисяч осіб було вбито і 24 тисячі отримали поранення.

«34 громадянина України незаконно утримуються в пенітенціарних установах на території анексованого Криму і 35 - на території Росії. Багатьом з них не надається медична допомога і належні умови утримання», - зазначила омбудсмен.

Вона також додала, що 20-річний політв'язень Павло Гриб знаходиться в надкритичному стані і вимагає лікарського втручання, а Едем Бекіров - інвалід першої групи, що потребує щоденного медичного догляду. Крім того, Денісова нагадала, що місце перебування Володимира Балуха досі залишається невідомим.

Також омбудсмен підтвердила готовність України до будь-якого обміну громадян.

Напередодні спецпредставник США Курт Волкер зазначив, що Росія не має жодних законних підстав, щоб утримувати українських моряків.

Як відомо, відповідальний секретар Громадської спостережної комісії Москви Іван Мельников повідомив, що троє поранених українських моряків пройшли поглиблене медичне обстеження в 1-й лікарні Москви.

У свою чергу український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що офіційної інформації щодо медичного обстеження військовополонених моряків в Україну не надходило.

Нагадаємо, раніше російський омбудсмен Москалькова відвідала трьох поранених українських моряків в СІЗО. Стало відомо, що візит вона здійснювала разом із екс-омбудсменом України Ніною Карпачовою.

Карпачова після відвідин у московському СІЗО «Лефортово» українських моряків заявила, що стан тих, хто був поранений, викликає «серйозне занепокоєння».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: