В уряді констатували глобальну катастрофу УПЦ МП

В уряді констатували глобальну катастрофу УПЦ МП
Директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш

У Мінкульті стверджують, що «за якимось винятком» єпископат церкви Московського патріархату готовий до діалогу

Директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш розповів в інтерв’ю «Главкому», чи звертаються до уряду ієрархи церкви Московського патріархату щодо майбутнього УПЦ МП Україні.

«На превеликий жаль бажання абсолютної більшості, чи то пак здорової більшості УПЦ Московського патріархату до налагодження контактів з державою постійно зупиняється церковним керівництвом. Воно не хоче (такого діалогу), боїться, робить все можливе, щоби ніхто з їхніх архієреїв не знайшов порозуміння з державою», - сказав Юраш.

Він навів два конкретні випадки «на глобальному рівні», які підтверджують його слова.

«У серпні цього року, коли відбувалося святкування з нагоди інтронізації митрополита Онуфрія, серед усіх єпископів цієї церкви, які були у Києві, три піднялися і заявили, що хочуть говорити з державою, бо бачать потребу в такому діалозі. Вони казали про потребу пояснень, адже вони бачать, що поза контекстом усіх рухів опиняються і єпископи, і їхня церква. Натомість керівництво різко зупинило ці дискусії і сказало: нам немає чого говорити… Так само з боку церковного керівництва була зупинена спроба діалогу, коли президент запросив на розмову усіх єпископів. Вже не є секретом, що президент погодив місце такої зустрічі – обрано було нейтральну територію, а сили у керівництві церкви, які не хотіли відвертої розмови, переконали митрополита Онуфрія, що це можна реалізувати тільки у Києво-Печерській лаврі», - заявив глава департаменту у справах релігій Мінкульту.

Все ж Юраш переконаний, що «за якимось винятком» єпископат церкви Московського патріархату готовий до діалогу.

«Я знаю, що десятки владик зустрічалися з президентом, спілкуються з керівниками областей. На рівні нашого департаменту були контакти з кількома десятками владик Московського патріархату, притому дуже відвертих, дуже конструктивних, які абсолютно тверезо розуміють ситуацію, які добре розуміють, хто призвів до напруження. Які розуміють, що нереалістична, категорична, проросійська, відверто спекулятивна політика окремих осіб у керівництві церкви, які зараз моделюють позицію церкви, стала причиною цієї глобальної катастрофи для УПЦ МП і добровільного самозаганяння себе у гетто», - резюмував Юраш.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: