Зеленський пообіцяв надати святу Курбан-Байрам статусу державного

Зеленський пообіцяв надати святу Курбан-Байрам статусу державного
Курбан-Байрам – одне з найбільших свят мусульман, що знаменує закінчення хаджу, паломництва до Мекки

Президент України найближчими днями підпише указ про присвоєння двом ісламським релігійним святам статусу державних

Президент України провів зустріч із представниками кримськотатарського народу і повідомив їм, що найближчими днями буде підписано указ про присвоєння ісламським релігійним святам Курбан-Байрам та Ураза-Байрам статусу державних.

Про це повідомили в пресслужбі Офісу президента.

Зеленський також зазначив, що представники кримськотатарського народу повинні бути представлені на найвищому дипломатичному рівні, тому він погодив кандидатуру Еміне Джапарової на посаду першого заступника міністра закордонних справ.

Крім того, з метою вирішення проблемних питань кримськотатарського народу Володимир Зеленський ініціював створення робочої групи в Офісі президента, у складі якої будуть кримські татари.

«Щоб ця робоча група давала нам пропозиції, ми обмінювалися цими пропозиціями і дуже швидко рухалися вперед», – сказав президент.

Крім того, у Києві планується побудувати нову велику мечеть, проєкт якої очікують від кримських татар.

«Ми хочемо побудувати державу, в якій кожна людина відчуває себе громадянином України. Я хотів би, щоб кожен відчував себе повноцінним громадянином, не забуваючи про історію і традиції свого народу» — підкреслив Зеленський.

Ураза-байрам — один з двох головних днів ісламського календаря, який знаменує завершення посту, що тривав упродовж священного місяця Рамадан. Традиція святкування дня розговіння веде свій початок з часів пророка Мухаммеда, з 624 року.

Курбан-Байрам – одне з найбільших свят мусульман, що знаменує закінчення хаджу, паломництва до Мекки. Відзначається через 70 днів після свята Ораза-Байрам.

Мусульманський календар складається з 12 місяців і містить близько 354 днів, що на 10 або 11 днів менше сонячного року. З цієї причини дні мусульманських релігійних свят кожен рік зсуваються відносно григоріанського календаря.

Конкретна дата святкування Курбан-байраму залежить від місцевих звичаїв: більшість країн слідують дати, встановленої Верховним судом Саудівської Аравії, а вона обчислюється в залежності від того, чи видно Місяць на небі незадовго до цього.

Як відомо, 18 травня в Україні - День боротьби за права кримськотатарського народу. Відзначається щороку у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Сьогодні низка телеканалів у межах проекту «Всеукраїнська школа онлайн» транслювала для учнів середніх і старших класів спеціальний урок, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: