«Крим без кримських татар»: голова Меджлісу озвучив ідеологію російських окупантів

«Крим без кримських татар»: голова Меджлісу озвучив ідеологію російських окупантів
Рефат Чубаров опублікував план-схему оточення військами НКВС в 1944 році села Ай-Серез, в якому народилися його батьки

За словами Чубарова, сьогодні на окупованому півострові продовжується історія, яка насправді почалася ще 235 років тому

В окупованому Криму останні два місяці російські загарбники вручають попередження активістам кримських татар про кримінальну відповідальність за будь-які дії. Про це у програмі «Вголос» на радіо «Київ 98 FM» розповіли голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і член Меджлісу Іскандер Барієв.

За словами Чубарова, сьогодні на окупованому півострові продовжується історія, яка насправді почалася ще 235 років тому, коли було ліквідовано Кримське ханство, а Катерина II озвучила ідеологію російської імперії: Крим без кримських татар.

«Сталін вирішив це питання кардинальним чином. В результаті майже половина нашого народу загинула», - наголосив глава Меджлісу.

.jpg_262

Чубаров опублікував у соцмережі план-схему оточення військами НКВС в 1944 році села Ай-Серез, в якому народилися його батьки. «Там можна подивитися, як вони детально все розробили. Як заздалегідь розставили кулемети, які повинні були зупинити тих людей, хто спробує втекти. Людей зганяли, як худобу і кидали в вагони для худоби», - написав голова Меджлісу на своїй сторінці у Facebook.

Також Рефат Чубаров розповів, що для його народу вкрай важлива сьогодні демонстрація того, що люди пам'ятають про ті трагічні події 76-річної давнини.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Іскандер Барієв розповів, що для кожного татарина 18 травня було справою честі прийти на центральну площу в Сиферополі. Кожна сім'я надсилала свого представника, іноді збиралося до 50 тисяч людей.

«А про те, що сьогодні відбувається в Криму, яскраво свідчить той факт, що в Білогірську на повітряній кулі підняли портрет Сталіна, злочинця, який хотів знищити наш народ», - обурився член Меджлісу.

На думку Барієва, мета окупаційної влади та ж сама, що була в імператриці Катерини і комуністів, - позбутися незручного народу. «Тому для кримських татар вкрай важливо спробувати жити на своїй батьківщині і зберегти свою ідентичність», - сказав Барієв.

Як повідомлялося, 18 травня в Україні - День боротьби за права кримськотатарського народу. Відзначається щороку у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський: настане день, коли Крим повернеться до України.


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: