Україна в ООН закликала визнати депортацію кримських татар міжнародним злочином

Україна в ООН закликала визнати депортацію кримських татар міжнародним злочином
Постпред України при ООН Сергій Кислиця

Дипломат підкреслив, що замовчування злочинних дій та ігнорування агресії призводить до безкарності та продовження окупації

Україна в ООН і надалі докладатиме всіх зусиль, щоби депортація сталінським режимом кримських татар у 1944 році була офіційно визнана міжнародним злочином.

Про це заявив у понеділок у відеозверненні до держав-членів Організації Об'єднаних Націй постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

«Україна продовжить докладати зусиль для того, щоби депортація кримських татар була визнана злочином, про який пам’ятатимуть завжди», - наголосив український дипломат.

У цьому зв'язку він підкреслив, що замовчування злочинних дій та ігнорування агресії призводить до безкарності та продовження окупації.

«ООН була заснована для запобігання війнам та порушенням прав людини», - наголосив представник України.

«Упродовж десятиліть Радянський Союз забороняв згадувати про цю трагедію. Сьогодні Путін свідомо прославляє Сталіна, розгорнувши чергову кампанію насильства та репресій в окупованому Криму», - зазначив Кислиця.

Представник України підкреслив, що нинішній президент РФ «досі використовує сталінські методи терору та переслідувань кримських татар», щоби обґрунтувати незаконну окупацію півострова.

Як повідомлялося, депортація кримських татар, яка розпочалася 18 травня 1944 року й тривала кілька днів, стала одним із найбільших злочинів СРСР, вчинених під час Другої світової війни.

Верховна Рада України у 2015 році визнала дії радянського режиму геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Також нагадаємо, що першою заступницею глави МЗС стане кримськотатарська активістка Еміне Джапарова. 

Як відомо, 18 травня в Україні - День боротьби за права кримськотатарського народу. Відзначається щороку у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Сьогодні низка телеканалів у межах проекту «Всеукраїнська школа онлайн» транслювала для учнів середніх і старших класів спеціальний урок, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: