Оптимізація портових зборів підвищила доходи портів та їх відрахування до держбюджету, - Омелян

Оптимізація портових зборів підвищила доходи портів та їх відрахування до держбюджету, - Омелян

Українські порти виросли на 11% за першу половину 2020 року

Вантажопотік зріс на 20%

Зниження портових зборів на 20% у 2018 році призвело до зростання вантажопотоку в портах, збільшення відрахувань до бюджету та підвищення доходів портів. Про це заявив ексміністр інфраструктури Володимир Омелян.

«В 2019 році вантажопотік зріс вже на 20% і контейнери, що також важливий показник розвитку української економіки зросли теж на 20%. Ми отримали від цього чудову синергію – і український бізнес отримав додаткові кошти для того, щоб розвивати свої виробництва, і так само українські споживачі почали купувати імпортні товари. А держава почала більше отримувати в бюджет, бо вантажопотік зріс на 20%, ми створили додаткові робочі місця», - розповів Омелян.

Він також звернув увагу, що зросли й доходи самих портів, навіть нині, коли в інших галузях відбувається падіння через коронакризу, доходи портів зростають.

«Навіть в час кризи 2020 року, коли вся економіка України падає, ВВП впав фактично на 8%, промисловість  впала більше ніж на 10% українські порти виросли на 11% за першу половину 2020 року», - наголосив Омелян.

Нагадаємо, раніше експрем’єр-міністр Володимир Гройсман наголошував, що зниження портових зборів підвищить конкурентоздатність українських портів в Чорноморському регіоні.

Водночас виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції Сергій Кудрявцев звертав увагу, що портові збори в українських портах найвищі серед країн Чорноморського регіону і вони економічно не обгрунтовані, їх потрібно знижувати.

Нагадаємо, раніше ексміністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що НАБУ звинувачує його у завданні збитків державі через ухвалене рішення про зменшення на 20% портових зборів у 2018 році, що стимулювало зростання доходів морської галузі.

Згодом з заявами на підтримку рішення Володимира Омеляна 2018 року та необхідності зниження портових зборів в Україні виступили Американська торговельна палата та Європейська Бізнес Асоціація.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: