Російський «АвтоВАЗ» надурив український уряд. Оприлюднено свіжу статистику продажів авто

Російський «АвтоВАЗ» надурив український уряд. Оприлюднено свіжу статистику продажів авто
Володимир Путін оглядає Lada Vesta

Журналісти з’ясували, як російські автомобілі оминають українську митницю

У січні-жовтні поточного року російський «АвтоВАЗ» попри заборону імпорту російських авто в Україну, примудрився продати українцям майже 500 автомобілів Lada. Такі дані містить статистику, яку публікує «Укравтопром» – українська асоціація автовиробників. Якщо ж враховувати саме частку «Лади» на українському автомобільному ринку, то після фактичного ембарго на автомобілі з Росії, яку запровадив уряд з початку 2020 року, позиції бренду з країни-агресора лишилася незмінними. Про це йдеться у матеріалі «Главкома», Війну програно. Україна пустила до себе російські автомобілі.

Журналісти з’ясували: нікуди з українського ринку російські машини не  зникли. До того ж постанова Кабміну, яка забороняє імпорт легковиків з Росії, припиняє свою дію вже 1 січня 2021 року.

Якщо імпорт автомобілів країни-агресорки заборонено, виникає логічне питання: як вони опиняються в автосалонах? Відповідь на це питання також можна знайти в статистиці митниці. За даними митників, з 2019 року в Україну з Росії почали імпортувати шасі для легковиків. Хоча ані в 2018-му, ані у 2017-му такого імпорту не було зовсім.

Почали зростати і обсяги імпорту інших комплектуючих. Якщо за весь 2018 рік в Україні розмитнили російських кузовів приблизно на мільйон доларів, то за 10 місяців цього року – вже майже на $4,7 млн.

У цілому у січні-жовтні 2020-го в Україну з Росії завезли кузовів та шасі для легкових автомобілів приблизно на $5,3 млн. Це у 4,5 раза більше, ніж за відповідний період минулого року. А якщо порівнювати з 2018-м, то обсяги імпорту зросли приблизно ввосьмеро.

Тобто фактично «АвтоВАЗ» надурив український уряд та замість готових автомобілів почав постачати їх частинами, комплектуючими, які не потрапили під заборону, – кузовами та шасі. А вже в Україні, як прийнято говорити, до них прикручують колеса та відправляють в автосалони.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: