Директор «Гарантованого покупця» безпідставно затримує на рахунках 3 млрд грн, що належать ДТЕК – економіст

Директор «Гарантованого покупця» безпідставно затримує на рахунках 3 млрд грн, що належать ДТЕК – економіст

Кушнірук заявив, що новий керівник ДП «Гарантований покупець» Пилипенко «вже встиг зашкваритися»

В.о. директора ДП «Гарантований покупець» Андрій Пилипенко безпідставно затримує на рахунках 3 млрд грн, які держпідприємство мало б виплатити компанії ДТЕК ВДЕ для погашення раніше накопиченого боргу.

Про це в блозі написав економіст Борис Кушнірук.

«ДП «Гарантований покупець», незважаючи на заклики ЄБРР, вже 1,5 місяці тримає в себе на рахунках 3 млрд грн, які мав би виплатити ДТЕК. Однак влада під різними приводами не дає цього робити», – пише Кушнірук.

На його думку, нещодавно призначений керівник ДП «Гарантований покупець» Андрій Пилипенко нічого не робить з вирішенням цієї проблеми, «хоча вже встиг зашкваритися фіктивним боргом своєї дружини, конфліктом інтересів і кримінальними справами та збитками для державної енергокомпанії «Хмельницькобленерго» на 15 млн грн».

При цьому Кушнірук привів приклад демонтажу сонячної станції в Дніпропетровській області канадською компанією через те, що їй не давали можливості підключити СЕС до електромережі.

«Питання не тільки в одіозних історіях, які дискредитують інвестування в українську економіку, на прикладі TIU Canada чи ДТЕК. Можна також згадати, що бельгійський інвестор SREW N.V з виробництва електроенергії з відновлюваних джерел звернувся до міжнародного арбітражу з вимогами до України виплатити мінімум 70 млн євро», – додав Кушнірук.

Він зазначив, що через те, що влада саботує призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратуру, як з порушенням норм українського права і міжнародних угод України порушуються права інвесторів, очевидно, що на додачу до вже існуючих позовів в міжнародні арбітражі зовсім скоро додадуться нові.

Нагадаємо, голова робочої групи ТСК, нардеп, ексглава СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що робоча група Тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань кризи в енергетиці встановила конфлікт інтересів і факти можливої корупції в діях в.о. керівника державного підприємства «Гарантований покупець» Андрія Пилипенка.

Наливайченко повідомив, що за результатами попередньої перевірки декларації цього топ-чиновника він готує звернення до НАБУ з вимогою викрити провадження за фактом зловживання службовим становищем в особистих інтересах керівника державного підприємства.

За інформацією ТСК, керівник держпідприємства задекларував діючі сонячні електростанції, станції, що знаходяться на етапі будівництва, а також трейдерів електроенергією.

На думку нардепа Олексія Кучеренко, НАЗК має терміново перевірити в.о. директора ДП «Гарантований покупець» Андрія Пилипенка на наявність конфлікту інтересів за приховування доходів від роботи сонячних електростанцій, які належать його родині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: