Нардеп Гончаренко вимагає від влади Зеленського зупинити фіскальний шантаж «зелених» інвесторів

Нардеп Гончаренко вимагає від влади Зеленського зупинити фіскальний шантаж «зелених» інвесторів
Олексій Гочаренко закликав Зеленського та Шмигаля зупинити протизаконну ідею запровадити акцизний збір на виробництво «зеленої» електроенергії в Україні
Фото: file.liga.net

На думку Гончаренка, необхідно відмовитися від впровадження акцизного податку на продаж електроенергії, яка отримана з альтернативних джерел

Президент Володимир Зеленський та прем’єр міністр Денис Шмигаль мають зупинити протизаконну ідею запровадити акцизний збір на виробництво «зеленої» електроенергії в Україні, що є порушенням умов раніше підписаного меморандуму з іноземними інвесторами а також фіскальним шантажем інвесторів. Відповідний лист написав народний депутат України Олексій Гочаренко.

«Іноземні інвестори ще з 2014 року здійснювали інвестиції у джерела відновлювальної енергії в Україні. Але за останній рік ситуація значно погіршилася», – заявив Гончаренко.

За його словами, однією з найважливіших проблем, яку потрібно вирішити – це відмовитися від впровадження акцизного податку на продаж електроенергії, яка отримана з альтернативних джерел енергії.

«По-перше, введення такого податку значно погіршить регуляторне середовище для діяльності виробників ВДЕ. По-друге, новий «акциз» суперечить Меморандуму, який був підписаний між державою та інвесторами», – пояснив нардеп.

За його словами, влада також має сконцентрувати свої зусилля на забезпеченні поточних виплат виробникам ВДЕ за відпущену електроенергію, а також виплат накопиченої заборгованості у 2020 році в розмірі 17,8 млрд грн.

«Окрім Зеленського та Шмигаля, направив запит міністру фінансів Марченку, голові Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Тарасюку та голові Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцеву. Сподіваюсь на відповідну реакцію та швидке вирішення проблеми», – зазначив Гончаренко.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на «зелену» енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня даний законопроєкт був підтриманий в парламенті в першому читанні.

Раніше профільні асоціації відновлюваної енергетики заявляли, що введення акцизного податку на «зелену» електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату й унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.

У кінці червня ЄБРР, Чорноморський банк торгівлі та розвитку, Нідерландська фінансова компанія розвитку, Інститут фінансування розвитку, а також Секретаріат Енергетичного співтовариства написали листа на адресу голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Вони підкреслили, що ймовірне впровадження акцизного збору на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел в Україні суперечить цілям ЄС з декарбонізації, загрожує планам країни щодо інтеграції з європейською енергосистемою, і тому ця норма повинна бути переглянута.

За даними ЗМІ, через кризу в енергетиці постраждали як мінімум 4 іноземні компанії Scatec (Норвегія), VR Capital (США), Modus Energy (Литва), TIU Canada (Канада).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: