Олександр Мазурчак: Якщо губернатори тиснуть на «Наш край», то де тут підтримка Банкової?

Олександр Мазурчак: Якщо губернатори тиснуть на «Наш край», то де тут підтримка Банкової?

«Лише з «Опозиційним блоком» ми не будемо союзниками за жодних обставин»

Створену напередодні місцевих виборів партію «Наш край», в якій зібралось багато колишніх «регіоналів» та чиновників, вже встигли охрестити «партією мерів» та «проектом Банкової», який має розпорошити «біло-голубий» електорат «Опозиційного блоку». В «Нашому краї» це заперечують і аргументують тим, що Адміністрація Президента разом з «Оппоблоком» ведуть проти них боротьбу навіть на рівні реєстрації кандидатів. Cпівголова «Нашого краю» Олександр Мазурчак, в біографії якого є посади голови Кам’янець-Подільського, першого заступника міністра ЖКХ та першого заступника голови КМДА, розповідає, навіщо «господарники» задумали похід у владу, чим вони відрізняються від іншого проекту «Відродження» та за якими критеріями набирали людей в списки.

Нинішньому парламенту закидають той факт, що в ньому немає партій у класичному розумінні. А що стоїть за вивіскою «Наш край»?

Я вам більше скажу – в Україні взагалі немає ідеологічних партій. У нас є партії трьох видів – партії, створені і профінансовані олігархами для захисту своїх інтересів, партії вождів («Батьківщина», «Народний фронт») і партії-проекти. Ми робимо спробу створити четвертий вид – партію, яка об’єднує конкретних людей за якимось інтересом. «Наш край» має на меті акумулювати досвід управлінців та господарників. На сьогодні інших сил, які б розбирались у місцевій проблематиці і, що головне, були б готові взяти на себе відповідальність за розвиток регіонів, в Україні просто не існує. Основне наше завдання – домогтись того, аби влада з центру була максимально передана на місця. Це дозволить нарешті створити умови для розвитку регіонів.

Кажуть, наче «Наш край» курирується Банковою…

Кожного дня ми чуємо, що або ми – клон Партії регіонів і працюємо з «Опоблоком», або що ми – проект Банкової. Але основними опонентами на цих виборах для нас стали якраз «Опозиційний блок» та партії влади - більше, ніж у 40 містах у восьми регіонах ми мали проблеми з реєстрацією наших кандидатів.

Але ж Сальда таки зареєстрували кандидатом у мери Херсона.

З цим тягнули до останньої миті, і я ще не маю повної впевненості, що комісія не гальмуватиме внесення прізвища нашого кандидата до бюлетенів. У результаті для Сальда втричі скоротився термін виборчої кампанії. Уявіть, як це: пройти стільки судів, а комісія судових рішень не визнає. Натомість за два тижні до цього Херсонський міськвиборчком без проблем зареєстрував іншого Сальда, який ще в травні називався Зайцевим Максимом Михайловичем. Зрозуміло, чиї голоси він мав би зібрати.

Зрештою, влада створила проблеми не тільки Сальдо: не реєстрували наших кандидатів у Запоріжжі, на Житомирщині, Волині, Миколаївщині тощо. Наприклад, у Києві один з міських чиновників заявляв, що звільнить з роботи свого інспектора тільки через те, що той зареєструвався кандидатом до Київради від нашої сили. Голови райадміністрацій теж вимагають від своїх підлеглих, щоб вони не балотувались він нашої сили. Якщо у Львові губернатор особисто тисне на «Наш край», то де тут підтримка Адміністрації Президента?

Яким чином було створено партію? Це ж була політична партія Антона Кіссе.

Так, «Наш край» створено на базі політичної сили, яку очолював Антон Кіссе. Разом із ним ми ухвалили рішення розвивати партію як таку, що сповідує інтереси регіонального патріотизму. Тож засновниками нинішнього «Нашого краю» можна вважати і мене, і Антона Кіссе, і Юрія Гранатурова, і Олександра Фельдмана, і багатьох інших лідерів, що об’єднались навколо однієї ідеї. Цих людей знають на місцях. Тому нам не потрібно витрачати надзусилля для просування. Окрім того, ми не залежимо ні від кого у фінансовому плані: люди, які приєднались до «Нашого краю», можуть самостійно забезпечити проведення кампаній.

З ким ви готові співпрацювати у місцевих радах нового скликання?

Ми за повну децентралізацію, посилення прав регіонів, надання їм нових можливостей, тому жорстко виступатимемо проти того, щоб центральна влада перекладала відповідальність за свої прорахунки на місцеву владу, урізала фінансування громад. І при цьому неважливо, з боку якої політичної сили пропонуватимуться такі рішення. Водночас ми із готовністю будемо працювати з партіями, які пропонуватимуть слушні ідеї та проекти. Лише з «Опозиційним блоком» через значні ідеологічні розбіжності ми не будемо союзниками за жодних обставин.

Ви заявили, що виставили на вибори майже 14 тисяч кандидатів. Це реальні цифри?

Від «Нашого краю» балотується 13500 кандидатів. Ці цифри легко перевірити на сайті ЦВК. Значна частина партій будується навколо кандидатів – зірок телешоу, маючи значне фінансування або ж використовуючи адмінресурс. Паралельно ці політсили роздувають свої лави, набираючи якомога більше людей.

У нас немає ані адмінресурсу, ані значного фінансового ресурсу, тому говорити про те, що ми штучно роздуваємо лави, не можна. Запит на політичну силу, що об’єднає місцевих лідерів, існував давно. І ми сьогодні дали можливість людям, які прагнуть розвивати свої громади, працювати однією командою.

Скільки кандидатів від «Нашого краю» мають шанси пройти до місцевих рад?

Думаю, за результатами виборів наша партія увійде до десятки найвпливовіших партій країни і посяде перше місце за кількістю міських голів. Розраховуємо, що від «Нашого краю» мерами оберуть не менше п’ятдесяти представників. Що стосується представництва у радах, то розраховуємо мати свої фракції у 15 обласних та 140 міських радах по всій Україні.

Які регіони мають стати для вас базовими?

Вважаю, що найкращі показники ми отримаємо на території півдня та сходу. Як показують соцдослідження, у Миколаєві нас підтримує понад 20% мешканців, на Херсонщині та Харківщині – близько 15% виборців. Маємо хороші показники у Запоріжжі, Кіровоградській, Чернігівській областях. Тому й загалом по Україні рівень підтримки нашої політичної сили буде високим.

А як щодо Києва? Які шанси у Володимира Макеєнка?

Думаю, що за партію в столиці проголосує близько 6% киян. Що ж стосується Макеєнка, то у нього чимало сильних сторін. Він багато років працював у парламенті, займався питаннями бюджету, що особливо важливо для керівника міста. Та й у столиці Макеєнка добре знають, бо під час роботи на посаді голови КМДА він зумів утримати Київ в життєдіяльному стані, хоча часи були дуже непрості. Макеєнко повів себе гідно у момент загострення ситуації на Майдані і перейшов на бік народу, протиставивши себе президенту, який повністю втратив здоровий глузд. У центрі Києва вирувала Революція гідності, а місто мало жити, виконувати функції столиці. І якби у той момент були проблеми, пов’язані з теплом, водою, газом, місто могло б поринути в хаос. Макеєнко цього не допустив.

Ваш проект часто порівнюють з партією «Відродження».

Порівняння недоречне. Так, у «Відродженні» теж декларують, що роблять ставку на людей справи. Однак вони, грубо кажучи, намагаються купити таких людей, адже кандидати від «Відродження» стають залежними від думки однієї людини, яка цю партію фінансує. І у підсумку вони ніколи не прийматимуть самостійні рішення. Ми ж хочемо відійти від цієї панщини і залежності від одного вождя, бо знаємо, що вожді будуть змінюватись, а лідери на місцях – залишаться.

Чи можете ви гарантувати, що «Наш край» не зникне після виборів?

Ми вже почали працювати над відкриттям школи мерів при нашій партії – робитимемо її спільно з «Клубом мерів», який сьогодні очолює наш представник, багаторічний мер Славутича Володимир Удовиченко. Спершу передаватимемо досвід тим, хто стане міськими головами від нашої політичної сили. Згодом готуватимемо молоду зміну. Також ми створюємо при нашій політичній силі агентство економічного розвитку, щоб допомагати нашим міським головам із залученням інвестицій, з проектами по енергоефективності.

Збираємось розвивати і партійну структуру. Адже у нашої країни є дві перспективи. Якщо Верховна Рада проголосує за зміни до Конституції, то за два роки, після проведення адміністративно-територіальної реформи, на нас чекає повне перезавантаження рад – і ми повинні за цей час підготувати нових людей, які прийдуть до влади на місцях. Якщо ж зміни до Конституції не будуть проголосовані, то розвалиться коаліція і виникне питання проведення дострокових виборів до Верховної Ради. І ми братимемо в цих виборах участь. Тож зникати після 25 жовтня «Наш край» наміру не має.

На вашу думку, наскільки люди сприймуть нову систему місцевих виборів?

Новий закон про місцеві вибори має дуже багато недоліків, які переважають над позитивними моментами. Є конституційне право людини обирати і бути обраним, однак у 95% населення, які не є членами партій, право бути обраним відібрали. Бо сьогодні немає можливості обиратися іншим способом, ніж від партій. І це в той час, коли країна має небувалий громадський рух, є чимало громадських організацій, члени яких могли б впливати на державну політику. Натомість парламентські партії цей закон зробили під себе. Навіть виборчий бар’єр у 5% встановлено для того, щоб парламентські партії виїхали на своєму бренді. Оптимальним було б залишити його на рівні 3%, бо такий бар’єр молода партія змогла б подолати. А притік нових політичних сил сьогодні необхідний.

При цьому у законі залишили можливість самовисування для кандидатів в мери, і більшість діючих мерів сьогодні беруть участь у виборах саме таким шляхом. Однак на практиці це означає, що міський голова не матиме своєї фракції у міськраді. У підсумку може статись так, що кожен лідер фракції у міськраді, використовуючи імперативний мандат, гратиме у свою гру. І мер, який зайде до міськради без своєї фракції, ризикує стає «голим королем». Тому виборці мали б голосувати за мера, який представляє реальну та продуктивну політичну силу. Адже прихід будь-якого керівника, націленого на радикальні дії, може відкинути місто далеко назад. Кожен новий мер сьогодні зіткнеться з двома проблемами: проведенням опалювального сезону та формуванням бюджету. Вкрай важливо, аби до влади прийшли досвідчені управлінці. Адже ця зима буде важкою, а люди вже втомились від потрясінь та експериментів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: