Кличко гарантує, що на Поштовій буде музей

Кличко гарантує, що на Поштовій буде музей
Розкопки на Поштовій площі

Мер запевняє, що створення музею передбачене рішенням Київради від 21 червня

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що на місці розкопок на Поштовій площі буде створено музей. За його словами, саме це передбачає рішення, яке ухвалила Київрада у четвер, 21 червня. Про це мер сказав в ефірі телеканалу «Київ».

«Ми на Київраді прийняли рішення, яке допоможе у створенні музею на Поштовій площі. Ми зробили так, аби і від інвестора можна було вимагати виконання його зобов’язань. Ми вирішили заснувати комунальне підприємство, яке буде займатися питанням збереження артефактів. Ми ставимося до цього дуже відповідально», – заявив Кличко.

Також мер відповів на закиди, що влада столиці, нібито, не хоче створювати музей на Поштовій площі.

«Із самого початку, коли були знайдені ці артефакти, наше завдання було їх зберегти. І передати наступним поколінням ці сторичні знахідки. Нам потрібно презентувати ту унікальну історію, яка є у нашого міста. Завдяки цьому Київ, зокрема, стає і більш привабливим для туристів, – підкреслив Віталій Кличко. – Знайшлися люди, які використовують цю тему для особистого піару. Лунають звинувачення, що хтось не бажає робити музей. Я завжди казав: музей там буде. Крапка. І ми розробили алгоритм як далі діяти покроково».

Нагадаємо, кілька років тому під час будівництва підземного торговельного центру на Поштовій площі у Києві археологи розкопали вулицю XI-XII століть. Серед знахідок: печатки княжої доби, наконечники стріл, прикраси, стремена, глиняний посуд. 

Роботи учених на цьому місці тривали з весни 2015-го. Але на початку 2017-го процес зупинився через небажання інвестора продовжувати фінансувати дослідження. Забудовником підземного простору площі виступає фірма, яку пов’язують із Андрієм Кравцем, відомим як «завгосп Януковича» (тендер на будівництво торговельного центру виграло створене за два місяці до конкурсу ТОВ «Хенсфорд-Україна»). 

9 квітня 2018 року Київрада прийняла за основу проект рішення, який передбачає розірвання інвестиційного договору з компанією забудовником, повернення ділянки на Поштовій площі громаді Києва і подальше створення музею. 

7 червня Київська міська рада провалила рішення про припинення інвестиційного договору із забудовником торгово-розважального центру на Поштовій площі в Києві. 

20 червня активісти демонтували ворота і встановили контроль на будівельному майданчику на Поштовій площі в Києві, де були знайдені артефакти часів Київської Русі. На Поштовій площі мітингувальники встановили намети, звукопідсилювальну і музичну апаратуру, а також обіцяють установити намети під будинками ініціаторів проекту рішення, згідно з яким інвестдоговір із забудовником не планується розривати. 

21 червня Київська міська рада підтримала рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам'ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі в м. Києві» та музефікації об'єктів культурної спадщини». Таким чином депутати відмовилися розірвати договір із забудовником.  

Після цього рішення відома дослідниця історії Києва, громадська активістка Аннабелла Моріна оголосила голодування. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: