Платне навчання в столичних садочках для іногородніх: Міністр освіти направила Кличку листа

Платне навчання в столичних садочках для іногородніх: Міністр освіти направила Кличку листа
Гриневич вказує на визначену в Конституцією безоплатність освіти

Міністр освіти просить Кличка переглянути рішення Київради про платне навчання іногородніх дітей у садочках

Міністр освіти Лілія Гриневич звернулася до міського голови Києва Віталія Кличка з проханням переглянути рішення Київської міської ради про платне навчання для дітей без столичної реєстрації в комунальних садочках міста.

У своєму листі міністр зазначає, що таке рішення обмежує конституційні права дітей на безоплатну дошкільну освіту.

Гриневич зазначає, що визначена Конституцією безоплатність освіти означає можливість отримати її в державних та комунальних закладах (зокрема садочках) без будь-якої плати.

Також відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» реєстрація місця проживання або її відсутність не може бути умовою для реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією.

Гриневич просить міського голову переглянути рішення та поінформувати міністерство про результати — відповідний лист до Кличка спрямували 18 січня.

МОН зазначає, що рішення про платне навчання в комунальних садочках для іногородніх дітей набуло чинності 1 січня 2019 року.

У міністерстві також додали, що після встановлення плати за навчання у школах Тернополя для іногородніх дітей Тернопільський окружний адміністративний суд визнав такі дії незаконними. Зазначимо, що в Тернополі впроваджували рахунки за навчання іногородніх дітей — по 1 215 гривень на місяць. Міський голова Тернополя Сергій Надал пояснив таке рішення тим, що «він за кошти платників податків не повинен утримувати навколишні села та території».

«Це засвідчує потенційну можливість оскарження в судовому порядку також і рішення Київської міської ради», — ідеться в повідомленні МОН.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: