Прогулянка по Борисоглібській: особняк київського мера і будівля з привидом

Прогулянка по Борисоглібській: особняк київського мера і будівля з привидом

Ми дізнаємося, де жили торговці залізом і золотом і помилуємося жінкою-охоронцем

У будинку міського голови брачуются подоляни

Вулиця Борисоглібська відома ще з XVII століття, правда, під іншою назвою: Глібоборисівська,Хлібоборисівська. Втім, сучасну назву вона отримала завдяки храму, який раніше знаходився на ційвулиці. Церква була названа на честь святих Бориса і Гліба (на місці будівлі на вул. Борисоглібська,10, побудована в 1692 році і знесена більшовиками в 1930-і роки), які були вбиті під час міжусобноївійни старшим братом Святополком. На початку вулиці - двоповерховий особняк №2 / 20.

img_3315_8780107

Він побудований в 1830 році на замовлення міщанина Федора Коробкіна, який займавсявиробництвом золотих і срібних виробів. Пізніше в цьому будинку відкрили Києво-Подільську дівочугімназію. Варто звернути увагу на рожевий двоповерховий будиночок зі скромною ліпниною біля вікон під №6. Зараз в ньому знаходиться загс Подільського району, хоча в XIX столітті в ньомупроживав міський голова Києва Степан Сольський. Поруч з будиночком на стіні будівлі можнапомилуватися муралем, на якому зображена українка.

img_3299_8780112

1_50

В особняку сестер київських живе привид

Особняк з блакитним відтінком на вул. Борисоглібській, 15/9, не залишить нікого байдужим.

img_3307_8780108

На чотириповерховому спорудженні встановлена табличка, де зазначено, що будівлі вже понад сто років. Фасад будинку прикрашений ажурною ліпниною, що підкреслює вишуканий смак господарів особняка. До 80-х років позаминулого століття будівля в стилі пізнього класицизму належала впливовій купецької сім'ї Київських. Сестри Київські з цього заможного роду передали його в спадщину ще одній впливовій купецькій сім'ї Лук'яновим. Але в спадок будинок нікому зі знатних киян не дістався. Споруда, як і багато особняків, була націоналізована.

img_3311_8780109

Втім, нині житло в цьому будинку оцінюється досить дорого - сума сягає півмільйона доларів. До всього, місцеві жителі з цим будинком пов'язують досить містичну історію. Мовляв, в ньомувідбуваються паранормальні явища: то двері самі по собі відкриваються, то можна почути якісьнезрозумілі звуки, що нагадують дівочі крики. До речі, варто звернути увагу на двоповерховийособняк на вул. Борисоглібській, 7. До революції в ньому хазяйнував знатний київський купецьМикола Істомін.

Особняк знаменитих торговців залізом

Старовинний особняк із зеленим відтінком на вул. Борисоглібській, 12, належав впливовій київськійкупецькій сім'ї Десятіних.

_01_8780115

Знатне сімейство заробило свій величезний капітал завдяки торгівлі залізними виробами, а самескобами, які застосовувалися при будівництві будинків. Сімейство активно скуповувало нерухомістьна Подолі. Один з братів проживав в особянке №12, а інший - по сусідству, в будівлі №14. Післяреволюції в будівлі №12 обладнали санаторій Червоного Хреста, а після війни в ньому вирішилиоблаштувати музей Подільського району. Зараз в будівлі знаходяться офісні приміщення.

Дама, банти і маленький янгол

Будинки на вул. Борисоглібській, 15-а і 15-б, були побудовані після масштабної і смертоносноїпожежі на Подолі.

img_3286_8780111

Відомо, що земельну ділянку під будівництво будинків виділили нікому киянину Кагарлицькому.Власне, він і контролював будівництво будинків і процес їх оздоблення. Будинки вражають своєю вишуканістю. На фасаді перед центральним входом особняка №15-б можна побачити лик жінки, якапильно розглядає всіх гостей, які мають намір зайти в будівлю. А біля вікон - декоративні банти.

img_3284_8780110

До речі, на верхній частині фасаду особняка №15-а можна навіть помітити маленького янгола. Заразв приміщеннях знаходяться офіси різних компаній.

Будівля з потрійним номером і будматеріали

Розкішний особняк жовтого кольору з невеликими колонами на фасаді знаходиться на вул.Борисоглібській, 16-а. Чотириповерховий будинок належав заповзятливому киянину - якомусьБеренштейну. Там він обладнав прибутковий будинок і отримував солідні суми від постояльців. До речі, будинок і зараз житлової та знаходиться в хорошому стані. У декількох сотнях метрів -набережна Дніпра, тому оренда житла в старовинному особняку обійдеться майже в тисячу доларів.В кінці вулиці знаходиться особняк з незвичайною адресою вул. Борисоглібська, 21/2/19.

img_3274_8780113

Особняк в приватній власності. На першому поверсі господарі облаштували кафе, де виставленінапоказ десятки антикварних предметів: старовинні амфори, кулінарні приналежності і навітьпіаніно.

img_3279_8780114

Будинок побудований в 1858 році, це був маєток купчихи Самохвалової, яка торгувалабудматеріалами. Після її смерті син продав будинок двом євреям, які займалися виробництвом цеглив Києві.

Фото: Анатолій Бойко

Джерело: Леся Кириченко, Сегодня

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: