Грудьми на захист України. Як «Теронліфанс» зібрав 31 млн грн для ЗСУ

Грудьми на захист України. Як «Теронліфанс» зібрав 31 млн грн для ЗСУ
Учасники платформи «Теронліфанс» надсилають свої інтимні фото в обмін на донат для ЗСУ (фото: Nude Warrior/X)

«На кожну людину знайдеться інша людина, яка її вподобає»

 

«Грудьми на захист України» – так звучить неформальне гасло руху «Теронліфанс». Жінки та чоловіки надсилають свої пікантні фото тим, хто задонатив на українську армію. Протягом минулого року учасники «Теронліфанс» переказали на потреби ЗСУ понад 20 млн грн, а у цьому році – ще близько 10 мільйонів. Кошти передаються відомим волонтерським організаціям: «Повернись Живим», «Фонд Сергія Притули» тощо.

«Теронліфанс» – неологізм, створений поєднанням словосполучень «територіальна оборона» та OnlyFans (сервіс, який надає змогу отримувати гроші за інтимні фото та відео).

До онлайн-платформи OnlyFans українська ініціатива відношення не має, засновниці – білоруска Настасся Наско та українка Анастасія Кучменко створили окремий сайт.

«Теронліфанс» – це об’єднання ню-моделей і просто усіх охочих ділитися своїми інтимними знімками за донат на українську армію. Рух суто волонтерський, заробляти гроші для себе у рамках цього проєкту суворо заборонено.

Як це працює: користувач жертвує гроші на потреби ЗСУ чи вимушено переміщених осіб, відправляє фото квитанції учаснику/учасниці руху «Теронліфанс» і отримує від цієї людини інтимне фото (нюдс, хтивку, голу фотку – це все синоніми).

Мета «Теронліфанс» – прискорити перемогу України у війні з Росією, закриваючи певні фінансові потреби. З 8 березня 2022 року, коли запустився проєкт, за допомоги «голих фоток» було зібрано вже більше 31,4 млн грн.

Засновниця руху «Теронліфанс» Настасся Наско в інтерв’ю «Главкому» розповідає, хто бере участь у проєкті, який нюдс можна отримати за дві гривні, які критерії відбору волонтерів і чим її найбільше образили росіяни які, авжеж, одразу вкрали її ідею.

«Головне – адекватність, а не модельна зовнішність»

Настю, як ви придумали такий оригінальний спосіб допомагати українській армії?

Спершу мені просто донатили. У мене є певна аудиторія в X (колишній Twitter), також я стрімлю комп’ютерні ігри на платформі Twitch. Починала збирати гроші на ЗСУ там.

У березні 2022 року мені треба було вивезти друга моїх друзів із Харкова. Написала у Twitter, що шукаю для цього автівку. Ніхто не відповів спочатку. Тоді я дописала, що скину нюдс тому, хто мені допоможе. За 5 хвилин відповів незнайомий хлопець, мовляв, я можу своєю машиною вивезти. Я йому відписала: «добре», надіслала фото і опублікувала цю новину, типу, дивіться, як смішно вийшло. Допомогла людині, надіславши іншій людині свою голу фотку.

Прокинувшись наступного дня, я побачила близько 50 особистих повідомлень із пропозицією дати грошей за голе фото. Відповіла всім, що мені гроші не потрібні. Я працюю, у мене все із грошима гаразд (Настасся працює в індустрії розробки комп’ютерних ігор, у польській компанії Techland Games – «Главком»). Пишу, мовляв, краще скидайте гроші на українську армію. А я вам за це фотку якусь відправлю.

Потім те, що починалося як прикол, стало перетворюватися на щось більше за масштабами. Подруга, з якою ми разом були у Варшаві, запропонувала поставити це все на потік. Ідея була така: ми удвох будемо скидати фотки і перевіряти вручну квитанції з донатами (щоби убезпечитися від шахраїв, які надсилають фейкові чеки). Невдовзі до нас почали приєднуватися інші дівчата. Зараз у нас вже 28 постійних учасників руху, четверо з них – хлопці. Крім постійних учасників є ще ті, хто приєднуються час від часу, це ще 12 осіб.

Хто придумав назву «Теронліфанс»?

У Варшаві я жила у подруги, і у маленькій кімнатці, де я працювала, єдиним джерелом світла була лампа біля комп’ютера. Вона давала рожеве світло.

Якось подруга заходить до кімнати, дивиться на мене і каже: «ти як ніби на Onlyfans зараз працюєш, ну просто вебкам-модель». Відказала подрузі, що це я так волонтерю. А вона: «то це вже «Теронліфанс» якийсь виходить». Тож так ми це все і назвали.

4. фото
Засновниця руху «Теронліфанс» Настасся Наско вже не надсилає своїх нюдсів
фото: Instagram Настассі Наско

Ви білоруска, так? Що вас пов’язує з Україною?

У Білорусі я жила, доки мені не виповнилося 19 років (зараз Настассі 25, – «Главком»), а потім переїхала в Україну, жила і працювала у Києві чотири роки. Як бачите, спілкуюся нормальною українською. Не гоже не знати мови країни, у якій я живу. Своє майбутнє планувала в українській столиці. Поїхала у відпустку у середині лютого, зворотній квиток до Києва у мене був на 26.02.2022. Я не збиралася жити в іншій країні.

У Білорусі у мене нічого не залишилося окрім мами та ще деяких родичів.

Які критерії добору на «Теронліфанс»? Є якісь вимоги до зовнішнього вигляду?

Немає такого, що у нас всі моделі. Моя подружка Настя (виконавча директорка платформи – «Главком»), до цього причетна більше, вона робила професійні ню-фотосесії. Я ж ніколи цим не займалася. Тому нам взагалі все одно. На кожну людину знайдеться інша людина, яка її вподобає.

Під час відбору ми робимо акцент більше на психологічній притомності, адекватності, грубо кажучи. Дивимося профіль у соцмережах, що там людина пише, як вона себе поводить. Трішки спілкуємося з нею особисто.

Проводите щось схоже на співбесіду?

Так, можна й так сказати. Ми запитували, чи згоден кандидат або кандидатка у наші моделі на розсилку своїх оголених фото незнайомим людям. Обов’язково треба ще дізнатися, наскільки людина доброчесна. Аби не крала гроші з нюдсів для власних потреб замість передати їх волонтерам. Ви ж розумієте, що війна війною, а все одно дуже багато людей є, які не проти на ній нажитися.

Співзасновниця і виконавча директорка проєкту «Теронліфанс» Анастасія Кучменко
Співзасновниця і виконавча директорка проєкту «Теронліфанс» Анастасія Кучменко
фото Анастасії Кучменко

Яку найбільшу суму переказували за нюдси на «Теронліфанс»?

Треба буде ще запитати у виконавчої директорки (у коментарі «Главкому» виконавча директорка «Теронліфанс» Анастасія Кучменко повідомила, що найбільший донат склав 1 млн грн).

Найперший свій еротичний фотознімок особисто я віддала в обмін на $15 доната.  

Раніше ви казали, що учасники та учасниці нічого не заробляють на «Теронліфанс». Тобто вони всі працюють на звичайних роботах?

Хтось працює на звичайній роботі. А хтось веде свій власний профіль на Onlyfans. Але. Участь у нашій спільній справі приносить дівчатам та хлопцям упізнаваність. Для них це свого роду безкоштовна реклама. Чисто як бонус.

Вікові обмеження для учасників є?

Авжеж це тільки для повнолітніх. Розуміємо, що у країні війна і зараз усі хочуть допомагати, але не хотілося би потім мати розмову з СБУ через те, що хтось поширює мережею інтимні фото неповнолітніх.

Наймолодшій нашій дівчині 19 років. (Найстаршій, як розповіла «Главкому» виконавча директорка «Теронліфанс» Анастасія Кучменко – 40 років, вона має двох доньок 20 і 24 років і вони теж хотіли взяти участь у проєкті, але вільних місць вже не було. Для перевірки та обробки даних у «Теронліфанс» є спеціальний чат-бот, зокрема він перевіряє, справжня квитанція на оплату нюдса, чи намальована на фотошопі. Чат-бот може обробити обмежений обсяг інформації, тому «Теронліфанс» не може прийняти одразу усіх охочих бути волонтерами, – «Главком»).

Є якась мінімальна ціна, за яку можна отримати хтивку?

Мінімальної ціни немає.

У нас діє дуже класна система індивідуальних цифр і у кожної моделі – своя цінова політика. Хтось, наприклад, ставить умову, щоби сума оплати була завжди з тринадцяткою. Тобто надсилаєш дівчині 113 грн і отримуєш нюдс.

Якось хлопець надіслав одній з наших дівчат дві гривні. У відповідь вона відправила йому фото своїх очей без лінз. Сказала, що це теж нюдс, адже очі в неї оголені

«Ми не надсилаємо відвертої порнографії»

До вас приходив хтось із бізнесу чи політики із щедрими пропозиціями, щоби використати вашу платформу у своїх інтересах? Якось на вас попіаритися.

Політики до нас не потикалися іще. Була інша історія. Приходив щомісяця якийсь дивний чоловік. Пропонував дуже велику суму грошей за наш сайт. Ми йому щоразу відмовляли і щоразу він повертався з новими пропозиціями. Після чергового раунду перемовин, коли він запропонував $50 тис, я сиджу і думаю: це ж такі гроші… Може продати сайт і зробити новий?

Це був запит від українського громадянина?

Запит надійшов не з України. Я не виключаю, що це могла бути афера росіян, бо пропозиція була сформульована через гугл-перекладач. Щось таке у стилі мему «немає сечі терпіти ці борошна» (російською – «нет мочи терпеть эти муки»)

Приходили до нас і нормальні люди. Не пригадаю назви організації. Спеціалізувалася вона на побудові модульних будинків для внутрішніх переселенців (йдеться про львівську компанію LeoStates, – «Главком»). Ми тоді зібрали для них кошти. Вони ж вказали нас як своїх партнерів. Для мене це було дуже дивно.

«Теронліфанс» допомагав зібрати гроші на будівництво модульних будинків для вимушених переселенців
«Теронліфанс» допомагав зібрати гроші на будівництво модульних будинків для вимушених переселенців
фото надане Анастасією Кучменко

Раніше ви розповідали, що доводилося мати справу із шахраями, які фальшували чеки з оплатою за хтивки. Який найбільш кричущий випадок шахрайства ви пам’ятаєте?

Була дівчинка. Створила профіль у Twitter і збирала собі на карту кошти, прикриваючись «Теронліфанс». Ми знайшли її, написали, щоби переслала зібрані на тоді 30 тис. грн на рахунок фонду «Повернись живим». Якщо ж не виконає цього, то хай пояснює все СБУ і сідає до в’язниці.

Винна хотіла спершу схитрувати. Тупо взяла скріншот свого якогось старого переказу і домалювала на ньому два нулі. Тоді ми вирішили її налякати, попросили нашого друга відрекомендуватися працівником СБУ і пригрозити наслідками. Отоді вона дійсно надіслала гроші на рахунок «Повернись живим». Це було десь у травні минулого року.

Межі відвертості у фото, які ви надсилаєте донаторам, існують? Що для вас табу?

Ми не надсилаємо відвертої порнографії. Тобто, це просто естетичне голе фото, яке не соромно виставити в інтернет. Оголена частина тіла. Найчастіше це верхня частина тіла, або фото на повний зріст.

Було таке, що просили надсилати щось конкретне? Наприклад, голі груди, чи сідниці?

Так, було. Але ми таких замовників ігноруємо. Це ж волонтерство. Ти не на базарі, щоби ходити й обирати. Що скидають, те й бери. Ми не сексуальні працівники, щоб замовлення виконувати.

На бажання завести стосунки з кимось із моделей натякали?

Так, було й таке. У таких випадках ми просто одразу ігноруємо людину. Навіщо підтримувати діалог, якщо ти розумієш, що людина не розуміє концепту цього нашого волонтерства.

«Сподіваюся, мама ні про що не знає»

Феміністки чи ультраконсерватори вам писали?

Писали й ті, і ті. Феміністки писали, що ми виставляємо дівчат як товар. Але якщо ти феміністка, то чого ж ти засуджуєш дівчат, які самі вирішують, що робити зі своїм тілом? Були й чоловіки, які писали, що ми лярви.

Але найчастіше мені писали росіяни. Типу, ахаха, українські шльондри і все таке. Мені це дуже було образливо. Бо я ж білоруска. Могли би хоч погуглити, що я – білоруська «шльондра».

Росіяни люблять все красти в українців. Вашу ідею з «Теронліфанс» ще не поцупили?

Так, вони й це вкрали. Не пам’ятаю, як у них називається ця скопійована ідея. Лише знаю, що ми з дівчатами дуже з цього реготали. Вони там теж просять донати на російську армію за оголені фото.

А вам із Росії донати приходять? Може ще з якихось країн?

Дуже багато грошей іде з Франції та Нідерландів. На початку повномасштабного вторгнення про нас почули і у Штатах. Скидали нам по $4, вважаючи, що ми їм будемо до гробу винні, мовляв на тобі чотири долари і давай мені тепер нюдсів, скільки я захочу.

Росіяни теж були. Я до них ставлюся більш лояльно, ніж українці. Донат є донат. Звідки би він не надійшов. У мене досі є друзі серед росіян, вони виїхали з Росії. Ті, хто там залишився, для мене більше не існують.

Намалюйте мені психологічний портрет середньостатистичного клієнта «Теронліфанс».

Мені здається, що найчастіше це айтішники. У них, відверто кажучи, більше грошей. Інколи військові. Але 95% – це хлопці з IT.

За минулий рік ви зібрали понад 20 млн грн на армію. Цього ж року – трохи більше 10 млн. Чому так?

Перша причина, я вважаю, це хейт на мою адресу, що я білоруска. Мовляв, нащо донатити цим білорусам. І дівчат наших хвойдами обзивають.

Друга причина – втома від війни. У людей через затяжну війну менше грошей. Багато хто вже втратив роботу.

Як ваша родина у Білорусі ставиться до вашої роботи з «Теронліфанс»?

Сподіваюся, моя мама не знає про це. Ми з нею не спілкуємося від початку вторгнення. Вона «лукашистка» та думає, що Путін допомагає російськомовним. Якось сказала їй, що в Україні мене ніхто не гнобить, коли я розмовляю російською. У відповідь почула лише тишу.

Моя тітка, побачивши мене у новинах, написала: «Я завжди знала, що ти зможеш спрямувати свій креатив у потрібне русло, пишаюся тобою». Дуже вдячна їй за таку підтримку.

Богдан Боднарук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів