Останні дні Павла Лі. Правдива історія (частина 1)

Останні дні Павла Лі. Правдива історія (частина 1)

Останні дні Павла Лі. Правдива історія (частина 1)

Загибель Павла Лі розслідується як воєнний злочин і вбивство цивільної особи

Мама і близькі наголошують: яскрава зірка Павла не потребує несправжніх прикрас

Спецпроєкт Національної спілки журналістів України
фото5

«Він багато допомагав людям, але військовим не був!», – близькі відомого актора і телеведучого Павла Лі розповідають правду про останні дні його життя

Історія загибелі відомого українського актора і телеведучого Павла Лі відразу обросла легендами. Російські військові убили його 6 березня 2022 року під час окупації Ірпеня. Спочатку поширилася інформація, ніби Павло пішов служити в територіальну оборону. Потім – ніби він загинув від кулі снайпера, віддавши власний бронежилет дитині під час евакуації з Ірпеня. Національна спілка журналістів змогла зібрати коментарі людей, які напередодні загибелі Павла були поруч із ним. Усі вони свідчать, що все це – неправда.

Мама і близькі наголошують: яскрава зірка особистості Павла не потребує несправжніх прикрас.

«Фото, де він у військовій формі, зроблено під час зйомок фільму Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21» про подвиг Луганського прикордонного загону в 2014 році, де Паша грав. У територіальній обороні він не був, а працював у волонтерському штабі міської ради. Мені потрібна правда про сина, а не брехня! – каже мати Павла Марія Василівна Лі. – Вбивство мого сина, цивільного, – це воєнний злочин, за який убивці мають відповісти!»

фото 1
Фото зі зйомок кінофільму «Мирний-21»

Як зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко, у трагічні березневі дні, коли розгорталася повномасштабна російська агресія проти України, навіть впливовим і авторитетним українським медіа було важко перевірити всі версії тодішніх подій, що поширювалися в медіапросторі. «За збігом обставин колоритна світлина Павла Лі у військовій формі зі зйомок фільму «Мирний-21» викликала величезний резонанс в українських та міжнародних медіа й ніби підтверджувала, що актор служив у війську». Томіленко каже, що загибель Павла Лі викликала найбільше запитів іноземних колег щодо обставин трагедій того періоду. «До нас зверталися французи, аргентинці, американці, – пригадує він. – Тоді ми не знали всієї правди про смерть Павла Романовича. Але важливо встановлювати правдиву історію кожного з наших загиблих колег, підтримувати пам’ять про них і надавати допомогу їхнім близьким».

Саме з цієї причини НСЖУ оголосила про створення Фонду пам’яті загиблих журналістів – тих, хто загинув, виконуючи професійний обов’язок, тих, хто поліг під час служби у війську, і тих, хто, як Павло Лі, став цивільною жертвою російських окупантів.

«Він був дуже коректним, багато допомагав людям. Але він не був військовим! Він не був у теробороні! – сказала в коментарі НСЖУ товаришка Павла по волонтерській роботі, яка була поруч із ним у момент загибелі, Ірина Мигитко. – Цю неправдиву історію про бронежилет чомусь почали поширювати в соцмережах наші «зірки». А коли брехня пішла, зупинити її дуже важко».

Джерела в Національній поліції підтвердили НСЖУ, що загибель Павла Лі розслідується як воєнний злочин і вбивство цивільної особи.

З початком війни Павло пішов у Ірпінську міську раду й попросив, щоб його взяли в тамтешню волонтерську групу. Мама Павла Марія Василівна згадує, що дуже його просила, щоб приїхав до неї в Карпати. Багаторічна подруга, відома актриса Катерина Буцька також пропонувала в разі потреби зупинитися у неї в будинку поблизу Вишгорода. Але Павло відповів, що не зможе «втекти», бо буде «почуватися неповноцінним». «Я мушу допомагати! Це ж війна!» – казав він. Коли Марія Василівна продовжувала його вмовляти, він пообіцяв: «Мамочко, якщо буде аж дуже «жарко», я приїду...»

Як розповіла НСЖУ координаторка оперативного штабу Ірпінської територіальної громади, депутатка міськради Зоряна Міронішена, станом на початок повномасштабної війни жодного офіційного громадського формування в місті не було. Просто до міськради приходили жителі громади й пропонували свою допомогу. Сама ж Зоряна Міронішена займалася також евакуацією людей. «Паша Лі прийшов і сказав, що не може просто сидіти вдома, хоче бути чимсь корисним, – розповідає депутатка. – Тоді ми приймали дзвінки від людей, реагували на різні критичні ситуації, розвозили гуманітарну допомогу літнім людям, хворим, багатодітним сім’ям, які залишилися в місті й не могли про себе подбати. Паша в цьому допомагав: «сидів на телефонах», займався логістикою збору і розвезення гуманітарки».

Крім виконання волонтерської роботи, за словами Марії Лі і дівчини Павла Еллони Біргер, він у перші дні війни роздруковував карти місцевості для військових із ДУК «Правий сектор». Декілька з цих карт зберіглися в родині Лі. А Катерина Буцька каже, що за сприяння Павла вдалося евакуювати з Ірпеня бабусю і дідуся її подруги.

Мапи місцевості, які друкував у Ірпені Павло Лі
фото 2 карти

5 березня Паша зателефонував матері й сказав, що Ірпінь – в оточенні «орків», наступного дня він планує звідти вибиратися. Про намір виїхати він повідомив і Катерині Буцькій, чоловік якої разом із своїм другом навіть виїхали Павлові назустріч. Проте, тривали обстріли, військові перекрили дорогу й невдовзі мала розпочатися комендантська година, тож чоловіки мусили повернутися додому.

«Коли Паша сказав, що буде їхати з Ірпеня, в мене буквально завмерла душа... – згадує Марія Василівна. – Я кажу: «Паша, будь ласка, не виїжджай, пересидь десь в місті, бо я відчуваю: все недобре!» Він відповідає: «Мамо, не придумуй! Ти просто переживаєш!..»

Того дня, 5 березня, у штаб тергромади надійшла інформація, що в Ірпінь зайшли рашисти. Близько обіду зникла електрика. Розпочалися масовані обстріли. Розвезення гуманітарки припинилося, волонтери перебралися в підвал штабу.

«Ми не могли зв’язатися з командуванням, не знали, куди нам рухатися, тому залишалися у штабі, – згадує Зоряна Міронішена. – Ввечері ми, осіб зо 20, залишили штаб і пішли в квартиру радниці міського голови, депутатки міськради Віолети Дворнікової, розташовану неподалік, щоб переночувати. Тікали під обстрілами перебіжками, навприсядки».

фото3
Вечір 5 березня 2022 року в квартирі Віолети Дворнікової. Фото з архіву Ірини Мигитко

Зв’язок зник повністю, мобільної мережі не було.

«На ранок 6 березня ми зібралися йти до штабу, – продовжує розповідь Міронішена. – Тим часом, троє з нас, – Паша Лі, Ірина Мигитко і Тарас Мельник, вирішили з’їздити по своїх домівках. Ми не знали, що ту частину міста, куди вони вирушили, було вже окуповано... Тим часом, решта з нас повернулися у штаб і чекали Пашу, Іру і Тараса. Проте прийшли тільки Іра і Тарас. Іра повідомила, що Пашу розстріляли прямо в автомобілі...»

фото4
Ніч 5 березня 2022 року в квартирі Віолети Дворнікової. Фото з архіву Тараса Мельника

Максим Степанов, служба інформації НСЖУ
Фото: Марії Лі, Тараса Мельника, Ірини Мигитко

Читайте тут другу та третю частину трилогії «Останні дні Павла Лі. Правдива історія»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів