Адвокати військовополонених моряків готують перший пакет скарг до ЄСПЛ

Адвокати військовополонених моряків готують перший пакет скарг до ЄСПЛ
Координатор адвокатів українських моряків Микола Полозов
Фото: Крим.Реалії

Перший пакет буде стосуватися засідань щодо обрання запобіжного заходу, які проходили у «судах» в анексованому Криму

Адвокати готують перший пакет документів для подачі індивідуальних скарг до Європейського суду з прав людини.

Про це координатор адвокатів українських моряків Микола Полозов повідомив Громадському.

«В даний час ми готуємо перший пакет документів для подачі індивідуальних скарг до Європейського суду з прав людини. Вже є українські юристи, які будуть разом з нами працювати по цій справі, які будуть подавати відповідні скарги», — розповів захисник.

Він пояснив, що перший пакет буде стосуватися засідань щодо обрання запобіжного заходу, які проходили у «судах» в анексованому Криму, а другий — щодо нинішнього запобіжного заходу.

Полозов додав, що адвокати також надають і паліативну допомогу військовополоненим. Зокрема приходять і спілкуються з моряками, підтримуючи їх психологічний стан, разом пишуть заяви на побачення, на телефонні розмови.

За словами Полозова, російська влада намагається чинити психологічний тиск на українців. Зокрема, оперативники ФСБ Росії викликають їх на бесіди, намагаються домогтися від них показів на своїх товаришів, визнання провини. Також ведеться і так звана «внутрішньокамерна розробка»:

«Це коли підсаджують відповідних співкамерників. Наші адвокати інструктують їх — чого не можна робити ні в якому разі. І всі військовополонені відмовляються відповідати на будь-які питання і взагалі відмовляються спілкуватися без адвокатів, без консулів», — зазначив Полозов.

У лютому Московський міський суд розглянув апеляційні скарги захисників українських моряків на рішення Лефортівського суду. Розглянули 6 четвірок, щодо п'яти рішення суду першої інстанції залишили без змін, щодо останньої — суд зняв з розгляду апеляцію через складнощі з перекладом і відправив до суду першої інстанції для усунення недоліків.

Раніше омбудсмен Росії Тетяна Москалькова заявила, що одного з поранених українських військовослужбовців Андрія Артеменка 19 лютого направили з СІЗО до цивільної лікарні у Москві.

Як повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що стан здоров'я українських військовополонених моряків задовільний, хоча, за словами Денісової, відповідні медичні документи українській стороні не надані.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: