Антикорупціонери спіймали Фірташа на розтраті коштів і хочуть відібрати у нього ЗТМК

Антикорупціонери спіймали Фірташа на розтраті коштів і хочуть відібрати у нього ЗТМК
Дмитро Фірташ

Холодницький вимагає відібрати у Фірташа «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та повернути його державі

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає розірвання договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК). Відповідну заяву відомство подало до Господарського суду міста Києва, повідомив у себе на сторінці у Facebook керівник САП Назар Холодницький.

 

«Встановлено, що в 2013 році на виконання постанови Кабінету міністрів України, за результатами проведеного конкурсу, Фондом державного майна України (ФДМ України) з переможцем – офшорною компанією TOLEXIS TRADING LIMITED (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, – з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва, укладено договір про заснування ТОВ «ЗТМК», – зазначив він.

За даними Холодницького, до статутного капіталу новоствореного суб’єкта передано цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні Державного підприємства «ЗТМК». «Компанією TOLEXIS TRADING LIMITED здійснено вклад у грошовій формі в сумі 110 млн доларів США, який мав виключне цільове призначення, а саме для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013-го – І кварталу 2015 років. Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ «ЗТМК» становить 51%, фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group», – написав очільник САП і вказав, що у подальшому ці кошти було виведено з України шляхом переказу на рахунки офшорних фірм.

«При цьому на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн грн. Відтак, враховуючи свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов’язань, САП ініційовано розірвання вищевказаного договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення комбінату повністю до сфери державного управління», – додав прокурор.

Холодницький також нагадав, що 14 листопада до суду спрямовано обвинувальний акт стосовно директора даного підприємства, яким здійснено розтрату зазначених інвестицій в сумі 492 млн грн.

Як відомо, засновником та власником Group DF є відомий український бізнесмен Дмитро Фірташ, який 2007 року консолідував у групу всі активи, які йому належали.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: