Антикорупційний суд: серед міжнародних експертів, що відбиратимуть суддів, можуть опинитися симпатики РФ

Антикорупційний суд: серед міжнародних експертів, що відбиратимуть суддів, можуть опинитися симпатики РФ
Фото: pixabay

Експерт побачив, що в ухваленому законі нема запобіжників від впливу Росії на Антикорупційний суд

Міжнародні експерти беруть участь у прийнятті остаточного рішення щодо кандидата у Вищий антикорупційний суд. Але Україна не застрахована від того, що ці міжнародні експерти не будуть мати проросійські погляди. Таку думку висловив у коментарі «Главкому» виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

«Чи є у цьому законі (законі про Антикорупційний суд, - ред.) запобіжники, щоби не допускати міжнародних експертів, прихильних до позиції країни-окупанта? Виникає питання, чи варто прописувати серед вимог до міжнародних організацій неучасть Росії у них», - висловив припущення експерт.

Як приклад Юрчишин описав ситуацію, коли міжнародна організація делегує до Громадської ради міжнародних експертів особу, яка відповідає всім критеріям, але при цьому прихильно ставиться до Росії чи підтримує окупацію Криму. «Україна, звісно, його заблокує, але може бути дискусія на міжнародній арені про те, що «Україна перебирає кандидатами», що може стати елементом маніпуляцій», - робить прогноз директор Transparency International Україна .

Детальніше про те, як приймали закон про Антикорупційний суд, читайте в матеріалі «Главкому» «Антикорупційний суд. Перемога, яку не чекали».

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада України проголосувала за створення Антикорупційного суду. Рішення підтримали 315 нардепів. Проти проголосувало 25 депутатів. Утрималися - 25, не голосували - 17.

У Міжнародному валютному фонді обіцяли перевірити прийнятий Радою закон про Антикорупційний суд на відповідність домовленостям за програмою реформ, що підтримується МВФ.

Депутат Європарламенту Ребекка Хармс привітала український парламент та уряд за ухвалення закону про Антикорупційний суд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: