Бельгія подарувала Україні дослідницьке судно з лабораторіями на борту для моніторингу моря

Бельгія подарувала Україні дослідницьке судно з лабораторіями на борту для моніторингу моря

Досі в України не було жодного справного дослідницького судна

Фото: mepr.gov.ua

За допомогою обладнання корабля буде можливо здійснювати науковий моніторинг рибних запасів, наукові дослідження у відкритому морі, геологічну розвідку морського дна тощо

Україна отримає від Бельгії вживане дослідницьке судно «Бельгіка» з 5 лабораторіями на борту, за допомогою якого буде можливо здійснювати науковий моніторинг Чорного моря. Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Передача судна передбачена меморандумом у галузі охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів, який підписано з Бельгійським федеральним офісом з наукової політики та Бельгійським королівським інститутом природничих наук.

«Цим меморандумом бельгійська сторона підтверджує свою готовність безкоштовно передати Україні дослідницьке судно «Бельгіка». Судно 1984 року у хорошому стані та має унікальне вбудоване обладнання, наприклад, високоточні ехолоти», – зазначає Міндовкілля. У своїй інфографіці відомство повідомляє, що досі в України не було жодного справного дослідницького судна.

За допомогою обладнання корабля буде можливо здійснювати незалежний від рибальства науковий моніторинг рибних запасів, фундаментальні наукові дослідження у відкритому морі, геологічну розвідку морського дна тощо.

Міністр захисту довкілля Роман Абрамовський нагадав, що охорону морських екосистем включено до екологічного блоку Угоди про асоціацію Україна-ЄС і Україна повинна здійснювати регулярний морський моніторинг за європейськими стандартами.

Судно почнуть використовувати в Україні вже цієї осені.

Окрім подарунка корабля, меморандум передбачає посилення співпраці українських та бельгійських вчених щодо спільного вивчення Чорного моря, зокрема, проблеми підвищення рівня сірководню. Водночас бельгійська сторона запросила українських фахівців долучитися до досліджень у Північному морі.

Нагадаємо, Бельгія відкрила кордони для туристів з України.

До слова, біля берегів Одеси з дна Чорного моря підняли «катер Брежнєва».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: